33 Comments

Usor usor, invata si it-stul sa gateasca pt el. Si e si mai bun, si mai gustos.

Expand full comment

da, dar durează al naibii de mult. cumpărături, tăiat/tocat/curățat, gătit, spălat vase, etc.

Expand full comment

sotia gateste super si eu rup in 2 un Ninja Woodfire la fripturi, burgeri etc.

Expand full comment

ești un norocos atunci, nu mai exista multe soții pasionate de gătit în ultimul timp :)))

Expand full comment

Planificarea nu e noroc, stiam perfect ce am vrut :) Toti amatorii le aleg dupa criterii tampite si 5 ani mai incolo sunt deprimati.

Expand full comment

Speaking of transactionalism... :)))))))))))

Expand full comment

bro, la nevasta si pe bursa, trebuie sa stii de vrei.

Expand full comment

Mancatul e unul din singurele lucruri pe care trebuie sa le faci in viata, de ce sa nu-l faci mai bine? Mancarea si mancatul iti pot creste semnificativ calitatea vietii cat si lungimea acesteia, de ce sa nu-i acordam mai mult timp, atentie si respect? Pe langa asta, iti pot da sute, mii de idei, mancaruri, preparate care nu-ti iau mai mult de 5-15min de lucru propriu zis + cat stau la gatit/marinat... Pe langa asta, poate fi o activitate educationala, distractiva, sociala, intima chiar.

Expand full comment

total de acord cu tine, și mie îmi place să gătesc

dar cumpăraturile, drumul, curățatul, spălatul vaselor, spălatul oalelor după... uneori astea ma omoară.

gătitul in sine e 20% din efort.

Expand full comment

Se pot rezolva o parte din problemele astea relativ usor. Pe partea de aprovizionare, poti folosi o combinatie de delivery, furnizori locali in sistem ASAT, piata volanta si chiar grupuri inchise de producatori care livreaza la domiciliu odata pe luna/saptamana, astea sunt chestii care iti ocupa putin timp/sapt. Pregatit/curatat nu dureaza asa de mult, depinde si ce gatesti evident, dar sunt multe bucatarii (asiatica si italiana in special) care nu are nevoie de mult prep/timp de gatit. Sunt si tot felu de tips&tricks pe care le poti folosi la pregatit ca sa mearga mai repede. Spalatul vaselor... de obicei aia face partenera care nu gateste :P Ajuta si sa nu murdaresti mult cand gatesti, eu personal, de obicei folosesc un bol mai mare, blat+cutit si o tigaie/wok in care gatesc 90% din mancare.

Expand full comment

100% cu tine. E o rușine ce a ajuns industria "ospitalității".

Expand full comment

industria tepelor, care a intrecut industria pacanelelor

Expand full comment

Din pacate, foarte adevarat. Si pe cum nivelul educatiei clientului e in crestere in ultimii 15-20 de ani, din pacate cum spuneam, nivelul pregatirii profesionale a personalului este in scadere :(

Si oricum, nu prea le au romanii cu ospitalitatea to begin with :D

Expand full comment

Lucrez in HoReCa de aproape 20 de ani (in vestul tarii asa ca nu stiu prea multe despre capitala), atat ca angajat cat si ca angajator. O buna parte a opiniilor pe care consumatorii le au despre HoReCa sunt gresite, nu am absolut nici un motiv sa mint sau nu pretind ca detin adevarul absolut, dar adevarul este trist si destul de diferit de opiniile pe care Dl Sebastian ni le-a impartasit:

Majoritatea restaurantelor nu au profit, si cam jumatate sunt pe minus.

Mancarea, din pacate, la restaurante, este mai ieftina chiar decat acu ~10ani - si o sa explic de ce. In HoReCa se foloseste termenul de "foodcost" care reprezinta cheltuielile pe care un restaurant le are cu materia prima. Aceasta materie prima s-a scumpit enorm in ultimii 3-4 ani si preturile finale se calculeaza in functie de aceste costuri. Solutiile, pentru orice restaurant/fastfood/cantina etc, atunci cand nu face profit si nu poate sa acopere pierderile sunt: scaderi de costuri cu personalul, materia prima sau chirie/utilitati. Cel putin in Timisoara, majoritatea restaurantelor nu au tinut pasul cu scumpirile de materie prima, utilitati, salarii etc. Falimentul pentru si mai multe locatii decat inainte e iminent.

Nivelul de calificare a personalului care lucreaza in restaurante este in scadere, din mai multe motive - lipsa de interes fata de meseria de bucatar, lipsa de interes pentru munca fizica grea si program lung, lipsa grava de personal care faciliteaza gasirea usor de alt loc de munca in aceleasi conditii/calificari. De asemenea, scolile de meserii, cadrele didactice, sistemul de invatamant, nu mai produc tineri calificati, cu un minim de cunostinte, care sa faca practica in restaurante, sa ia contact cu lumea gastronomiei si sa vada ca posibila cariera meseria de bucatar, ospatar, barman etc.

Angajati ciupalezi din tari bananiere - din toate experientele mele, cei care au angajat expati, au facut-o ca ultima masura, cand n-au gasit romani si n-au mai putut continua activitatea fara. De ce? Simplu, expatii sunt mai scumpi. Si daca e sa vorbim despre salarii, cel putin in vestul tarii, in restaurante salariile au fost cel putin pana la pandemie bune, cam dublu fata de majoritatea job-urilor necalificate din alte domenii (supermarket-uri, fabrici etc) Iar pentru cineva interesat sa faca meserie, si sa progreseze, pot sa va spun ca pornind de la 0, dat fiind nivelul actual de calificare, poti ajunge la un salar de 2-3x mai mare decat la pornire in maxim 2-3 ani, ceea ce in putine domenii poti sa te lauzi ca ajungi.

Acestea fiind spuse - sufar pentru nivelul la care a ajuns HoReCa in Romania, interesul populatiei pentru gastronomie, in ultimii 15 ani, are un trend pozitiv, dar dpdv profesional, al angajatilor, este invers. Promovez gatitul acasa, in familie si incurajez oamenii sa invete din nou sa-si gateasca, sa invete, sa pastreze si sa cultive traditiile culinare si educatia culinara. Dar tristul adevar este ca falimentul restaurantelor de nivel mediu, inseamna, din pacate, doar cresterea incasarilor la lanturile mari de fastfood-uri, care in mare parte vand cea mai proasta, nesanatoasa, slab nutritiva, cu mancare facuta din cea mai ieftina materie prima posibila, lipsita de pasiune si interes, care duce atat la scaderea interesului profesional pentru gastronomie si domeniul culinar, cat si la scaderea nivelului de calitate a hranii consumate de catre populatie. E loose-loose pentru toata lumea, mai putin corporatiile mari care detin lanturi de fastfood.

Si da, nu poti niciodata sa dai vina pe client, si inteleg ca mancarea este scumpa cand o cumperi, si ca oamenii nu inteleg de ce. Asa ca, sunt deacord cu concluzia - sa se inchida toate bodegile infecte si sa gatim acasa, ocazional, sa mai mergem la un restaurant fain...

Expand full comment

eu am remarcat in timisoara cand am folst ultima data prin 2018 parca, ca preturile din centru erau ca cele din centrul vechi bucuresti deja. Mi-e groaza sa ma gandesc cat sunt acum.

Expand full comment

Din pacate, de atunci materia prima s-a scumpit de 2-3x, energia la fel, salariile au crescut cu vreo 50% cel putin, chiriile deja incepusera sa fie ridicol de mari samd... Preturi se pot vedea pe platforme de delivery gen tazz/bolt/glovo, care btw, contribuie la inflatie pentru ca de obicei iau 30-40% DIN INCASARI, mai mult decat profitul la 90% din locatii, care de multe ori ajung sa piarda bani cand vand la pachet (am patit in mai multe locatii).

Expand full comment

Cumva nimeni nu face profit, dar ai dreacu, unul nu inchideti, veniti cu bani de acasa.....

Expand full comment

Urmaresc restaurante, cel putin in Arad si Timisoara, de aproape 20 de ani, eu zic sa te uiti mai atent cate restaurante se inchid/deschid saptamanal. Si nu e valabil doar in Romania, este un business greu, in care poti pierde foarte multi bani, inclusiv la noi, sute de mii chiar milioane de euro, si e extrem de greu sa recuperezi o investitie fara sa vinzi afacerea intr-un moment oportun...

Expand full comment

eu sunt scarbit de HORECA. Deci pe langa faptul ca mancarea este scumpa, servirea in general este sictirita, si mau au si tupeu sa ceara bacsis. Nici nu vreau sa stiu ce e in bucatarie...

Ah da si preferata mea este atunci cand semnalezi ca ceva nu e in regula, de exemplu astepti 2 ore pentru un cacat de mancare: ceva prajit, nu vorbim aici de fine dining....tot tu esti de vina, ca ei saracii sunt understaffed. Am patit asta de minim 2 ori, si ma intreb de ce e vina mea? Si de ce eu care platesc trebuie sa ma simt vinovat pentru nesimtirea lor...

Si da, am limitat foarte foarte mult consumul de mancare in oras, mai ales in bucuresti. Sincer nu pot sa cred ca in Piatra Neamt (de unde sunt eu) am mai multe optiuni, care au cativa ani de cand sunt constante in calitate si preturi.

Cat despre comandat mancare, am renuntat sa mai fac asta din 2 motive: 1 mancarea nu este sanatoasa, si mai e si scumpa si 2 chiar nu vreau sa sustin invazia.

Expand full comment

Nu-mi plac generalizarile, si daca s-a dus escrocul de piedone si a facut tik-tok'uri ca sa arate ceea ce stiam totii, dar ignoram, si anume ce se face cu uleiul de prajit cartofi, nu inseamna ca peste tot e asa. Preturile in Bucuresti sunt sus pentru ca si nivelul de trai e sus, asta e evident pentru oricine cu o urma de intelegere economica, iar mancarea buna din totdeauna a fost scumpa si locurile bune putine.

O shaorma la 15lei in banii de azi, nici la caine n-as da-o ca se umfla ca un porc.

P.S. Notat locul ala cu snitele, ms de pont!

Expand full comment

serios nivelul de trai e sus in Bucuresti? Wow am stat toata viata aici si nu am remarcat!

Expand full comment

Bucuresti, capitala getiei :))))

Expand full comment

sfatul batranilor!

Expand full comment

Si ministerul viitorului,asta e criminal :))

Expand full comment

Fac asta pentru ca e enorm de multa cerere. Mancam de 2 3 ori pe zi, 7 zile pe saptamana, din care comandam de macar 15 ori. Cand vom reusi sa mai completam noi macar 5 mese/saptamana din ce gatim noi, probabil o sa fim mai putin praf la batranete (ca aia inseamna adaosul de ulei, sare, zahar, si nitriti din fastfood) si ei o sa aiba cu o treime mai putina cerere.

E de la noi.

Expand full comment

De la Uala cu bonități a luat cineva? :)

Expand full comment

Am luat eu maidemult cand nu era 100 de lei portia de tocana de cartofi. Erau ok

Expand full comment

Mai ușor cu junkfood. Aceste derapaje ale HORECA sunt spre binele sănătății tale și a celor dragi ție.

Dar SFG ai în portofoliu? 🤔

Expand full comment

Bai cu SFG ma oftic maxim, am vrut sa iau si m-am codit, si acu e skyhigh

Expand full comment

Acum nici nu mai merită intrat. Am văzut mai multe opinii că nu prea mai au loc de creștere serioasă în următorii ani.

Mai toate revenirile s-au oprit la 41-42, pare o rezistență serioasă.

Dar poate BENTO la 10 lei e precum era SFG acum un an.

Expand full comment

Într-adevăr, ați pus punctul pe I.

Mai ales chestiunea cu angajarea de străini că românii nu cadrează în Horeca pro-european....doar asiaticii...

Expand full comment

Aia de la dominos pizza sunt cei mai mari nesimtiti. Vreau pizza cu chestii extra si imi aduc un jeg de blat cu o unghie de branza pe ea si niste salam pus in sila. Si dau 100 de lei pe ea. Si prin perioada 2016-2020 chiar faceau pizza buna dar acum nimic 0 pizza de calitate. Dar preturile s-au dublat.

Expand full comment

adevărat, ieri am fost la un restaurant la mine in cartier, absolut nimic fancy, 20 lei sticla de apa plata la 750ml

Expand full comment