14 Comments

In Malta sunt eu. Si da, este foarte facila mutarea cu rezidenta aici. E mai usor sa te inregistrezi fiscal in Malta, decat sa iesi din evidentele fiscale ale ANAF-ului din Romania.

Codul Fiscal din Romania, cere ca o persoana ce vrea sa nu mai fie rezident fiscal in Romania, sa dea o declaratie (inclusiv cu ce bunuri lasa in Romania) si sa depuna in copie tradusa autorizata certificatul de apartanenta fiscala din tara unde va locui, inainte de plecarea din Romania... Ceea ce este absurd. Daca cineva pleaca si urmeaza sa lucreze in alta tara dupa ce pleaca din Romania, este evident ca nu va avea acel certificat...

Conditiile din Malta sunt bune, 12% impozit pe venit, transparenta fiscala este totala, nu exista regularizari (se pare ca acum vreo 20 de ani fiscul maltez a fost dat in judecata si au pierdut cand au incercat schema asta), te inregistrezi cu un simplu formular de o pagina in care bifezi cateva casute.

Toate documentele oficiale sunt in Engleza. Malteza este folosita in conversatii, dar in business nu prea.

Au si o schema de taxare diferita, pentru single, married sau parent. Cei single achita taxe mai mari, cei cu copii taxe mai mici, iar la parent intra cei care au si copii si sunt inregistrati amandoi in Malta, cele mai avantajoase taxe.

In impozit intra si asigurarea de sanatate.

Periodic vine si cate un bonus din partea guvernului, sub forma unei reduceri la anumite luni ale anului a impozitului.

Alte avantaje pentru rezidenti este transportul in comun care e gratuit si compensarile sub forma de cecuri primite prin posta, daca sunt pene de curent (electricitatea vine prin cablu din Sicilia) sau inundatii (dar numai in anumite zone din insula, daca sunt afectate).

Iar nomazi digitali, e plina insula, mai ales insula de la nord Gozo, care e rurala, fara industrie si cam salbatica. Sunt destui influenceri care isi petrec zilele acolo.

Partea mai putin avantajoasa este ca insula e mica, iar preturile la chirii sunt foarte mari. De exemplu in jurul a 1,200 Euro un apartament cu 2 camere. Unii aleg sa il imparta pentru a diviza costurile. Utilitatile sunt surprinzator de ieftine. Eu platesc 100 Euro/luna (electricitate+apa) la un apartament cu 3 dormitoare (echivalentul unui apartament cu 4 camere in Romania).

Expand full comment

Cam atata platesc eu intretinerea plus gaze plus curent in Romania, iarna, cat dai tu pe apa plus curent. Nu mi se pare ieftin :)) Suna misto, aia cu scutirea pt copiii o au si in Germania, pacat ca nu e si la noi, ar incuraja natalitatea, dar na, aici avem niste cocalari pusi pe japca.

Expand full comment

Nu o achit chiar lunar, cam la doua luni. Achit 100 euro in avans, pentru ca proprietarul achita propriu-zis, nu eu. Sunt unele luni, cum au fost Iulie-August in care aerul conditionat a functionat mult. Dar de exemplu acum in Septembrie-Octombrie, este foarte placut.

Apropos de copii, este foarte bine pusa la punct scoala. Copiii care vin din tari in care engleza nu este limba oficiala, trec printr-un test si apoi sunt in general repartizati intr-o Induction Hub pentru un an, in care pe langa alte materii invata intensiv limba engleza si malteza. Foarte cosmopolit si ii invata foarte bine. Au o data la 2 saptamani si o ora de discutii cu psihologi sa se asigure ca inteleg, ca se simt bine...

Invatamantul de stat sau religios este gratuit. Sunt cateva scoli private, dar sunt oricum segregate, ca scoli de baieti sau de fete...

Se include si masa de dimineata si transportul cu autocare de acasa si pana la scoala si inapoi la pranz.

Expand full comment

Bulgaria nu e musai o solutie. Am discutat cu cineva (de la o firma de contabilitate care deschide astfel de companii in Bulgaria). Daca iti faci un SRL la ei, ai 10% impozit pe profit. Dupa care ai 5% impozit pe suma ramasa (pentru dividende). Daca iti virezi banii in RO, presupun ca o sa platesti 10% impozit pe suma respectiva. Dupa un calcul matematic simplu, nu e neaparat mai rentabil. Evident, exista varinata in care dai o fuga pana la Ruse, iei banii cash din banca si vii cu ei in valiza.

O alta varianta, interesanta, cred ca este Belize si offshore-uri de genul asta. Sunt in discutii cu cineva, astept sa vad varianta finala a propunerii.

LE: Nu stiu cat de actualizat e tabelul respectiv. Am avut o discutie recenta cu contabila, despre impozitle PFA (evident in sistem real) si pentru acelasi venit lunar, mi-a calculat cu totul alte taxe vs cele din tabel. Iar diferenta este mare, in jur de 13k RON

Expand full comment

Tabelul e facut aproximativ, nici contabila si nici Ciolacu nu stiu cum e exact, pentru ca - clasic! - nu au dat normele, desigur.

O alta varianta cu Dubai/Bulgaria/etc e sa ai firma acolo si sa deduci cheltuieli aici, daca e permisiva in legislatia lor. Ca poate nu e retardarea de la noi de nu iti poti lua mai nimic pe firma, ca la puscarie. Si nu mai devalizezi bancomate in Ruse sa vii cu rafia de leva :))

Expand full comment

Salut! Am tot citit articolele și mulțumesc Sebastian pentru informații, însă am și eu o speță și aș vrea să o validez cu voi. Până anul trecut și puțin anul acesta am lucrat in IT prin PFA la norma de venit. Totul a fost ok cu taxele mici, fixe și cu impozitul platit la norma de venit. Acum că a scăzut plafonul,l la 25k, voi fi nevoit să lucrez cu PFA in sistem real daca vreau sa continui pe PFA in Romania. Din cate înțeleg și aici poate greșesc, voi plati contribuții aproximativ la fel, însă impozitul de 10% nu se mai aplica la suma fixa precum era la norma, ci la totalitatea veniturilor impozabile - cheltuielile deductibile dintr-un an, ceea ce înseamnă aproape toate veniturile realizate, neavând prea multe cheltuieli pe un PFA. Este corect calculat așa? De asemenea, știu de la ANAF că dacă ai carte de munca undeva, la o altă entitate, chiar daca plătești și acolo contribuțiile și impozit pe venit, vei plati impozitul la jumătate pentru PFA, adică 5%. Conform unui calcul de-al meu, este rentabil totuși să plătesc contribuțiile și impozitul de 5% in felul asta pe PFA și să pot scoate bani cand și cum vreau și să am o carte de munca pe minim pe economie în alta parte. Voi ce credeți? Mulțumesc frumos!

Expand full comment

eu zic sa discuti cu un contabil, dar DUPA ce se dau si normele de aplicare din legea iobagirii. Ce am vazut pana acum este ca PFA-ul la liber, fara norma, e mai scump decat micro-ul. Ai link la profilul contabilei mele in articol, poti sa discuti de o consultanta daca e.

Expand full comment

Infiintarea unui LLP in Marea Britanie (8% pe dividende se platesc in RO, rezidenta fiscala fiind aici).

Costuri:

- 1640 euro infiintare si primul an, include: ( infiintare, draft LLP Agreement, Asigurare sediu social, agent registrat, mentinere registre la sediu conform legislatiei, asistenta deschidere cont, asistenta pe parcursul anului )

Taxa anuala ( platibila la un an de la infiintare ) - 690 euro

Depunere situatii contabile pe 0 si declaratii anuale obligatorii - 990 euro ( dupa 1 an de la infiintare )

Taxare:

Un LLP este considerat de legislatia din UK drept transparenta fiscal, respectiv profiturile companiei sunt considerate venitul personal al membrilor ( actionarilor ). Astfel un LLP nu este taxat direct ci sunt taxati actionarii. Daca membrii unui LLP nu sunt rezidenti in Marea Britanie si LLP-ul nu face afaceri local in Marea Britanie, atunci nu este taxabil in Marea Britanie. De asemenea veniturile netaxabile in Marea Britanie nu se declara in bilantul de acolo.

Documente necesare:

- copie pasaport si buletin pentru fiecare persoana implicata in LLP ( copie color sa se vada toate colturile documentului, poate fi poza facuta cu telefonul )

Informatii necesare:

- 2-3 variante de nume

- obiectul de activitate cat mai detaliat

- profesia fiecarei persoane implicate in firma

- structura ( procente detinute, cine administreaza - trebuie sa fie minim 2 actionari si administratori )

Expand full comment

platesti 10% in Romania, nu 8%. In Subai costa cam 1500 USD pe an, pare mai rentabil ca UK + contabil, dar gasesti unul cu cca 100$/luna.

Expand full comment

Studiaza si Gibraltarul. Dar cred ca e o problema cu Brexitul. Nu sunt sigur.

Expand full comment

acum nu am timp sa stau sa le vad pe toate, daca lumea avea ceva de zis era rugata sa comenteze. Peste tot, trebuie sa ai rezidenta ca sa platesti taxe acolo, sunt sigur ca se aplica si Gibraltarului.

Expand full comment

Gibraltar are o mare problema ca este in grey zone in ceea ce priveste compliance. Este foarte greu sa locuiesti acolo, pentru ca nu este foarte ospitaliera.

Expand full comment

Din punctul meu de vedere merita sa te complici cu alte rezidente fiscale atata timp cat faci foarte multi bani, nu ca majoritatea contractorilor care se invart pana in $40/h. Deci majoritatea ne vom plati taxele in continuare si aia e....

Expand full comment

da, ce aceea am zis ca pentru unii merita, pentru altii nu.

Expand full comment