Despre firme in afara tarii, rezidenta fiscala si alte solutii pe care le cauta multi zilele astea
Stiu multa lumea, din IT in special, care cauta o solutie la iobagirea bugetara taxele abuzive bagate de USL, mai ales contra noastra, din acest domeniu. Baietii nu s-au ascuns, toate CAEN-urile de IT sunt impozitate direct cu 3 % ( in loc de 1% sub valoarea de 60.000 euro) iar consultanta e taxata direct cu 16% pe profit. PFA-urile au fost distruse, fiind rentabile, in mod paradoxal, doar daca faci multi bani, iar cele pe norma reduse la 25000 euro, dar cu impozite mai mari. Aveti un tabel aici unde va puteti ingrozi singur ce taxe ne aspteapta.
Pentru asta avem de multumit celor de la Zitec/Anis Romania, care au inceput cruciada contra contractorilor si intreprinzatorilor mici din IT anul trecut, am detaliat aici pentru cei ce nu-s la curent. Asa ca prietenii lor din USL au preluat ideea si au zis “ba stai ca astia-s buni de jumulit, din IT, ca au bani" asa ca au dat in toti. Ca tot se jeleau ieri prin presa ca sunt saraci si ii afecteaza. Sa ia cu ceai.
Asa ca lumea a inceput sa exploreze variante: am auzit de Bulgaria, Dubai, chiar si Cipru. Si desigur Wyoming si Delaware, in State. Ba se zvonea si de Georgia si de o zona free din Republica Moldova. Nu, doar cei mai retardati mentioneaza Estonia, unde sunt 20% taxe de care nu vezi nimic, ignora asta. Aici macar ai o sansa sa nu mori in fata spitalului cu taxele la sanatate platite, desi nu-ti garanteaza nimeni nimic, totusi.
Problema la mai toate astea este ca, in conformitate cu acordurile de evitarea dublei impuneri, platesti 10% din banii obtinuti in afara tarii dragului stat roman. Daca aveti un verisor care a cules mere in Spania si a fost platit la negru si nu a declarat nimic aici, nu inseamna ca a fost legal. Inseamna ca nu l-au prins si-s toate sansele sa nici nu o faca, se lucreaza la greu asa cand se poate.
Dar legal, este cum v-am zis mai sus, CAT TIMP ai rezidenta fiscala in Romania si iei venituri din afara platesti taxe aici. Am verificat si cu contabila cu care lucrez si a mai sapat un prieten si mi-au confirmat cele de mai sus, dupa ce au intrebat inclusiv la ANAF. O puteti lua ca sigura.
Acum, daca va mutati rezidenta fiscala, fara sa va duceti cu totul in afara, e o alta poveste. In Dubai exista firme care iti fac firma acolo in zonele libere ( impozit 9% daca treci de 100.000 USD profit, dar salariile sunt taxate 0%) si te ajuta sa iei si visa de rezident. Te duci frumos stai acolo 2-3 saptamani, iti faci ceva analize medicale, completezi hartii, esti rezident.
DAR, mai ai o obligatie: odata la 6 luni trebuie sa dai prin Emirate, chit ca stai doar intre doua avioane. Cat sa intri in tara. Daca faci bani ca lumea este o solutie care merita, cum probabil ca merita toate tarile de mai sus, daca ai rezidenta acolo.
Bonus, nu mai dai bani aici, ca sa te apuce spumele cand Parlamentul decide sa dea milioane de euro barbatilor in fuste cu prieteni imaginari de la Muntele Athos si Mitropolia Basarabiei. Cum m-au apucat pe mine azi.
Sunt sigur ca exista solutii similare si in Cipru sau Bulgaria, am aflat mai multe despre Dubai pentru ca am fost client cu care m-am imprietenit acolo, ma bate la cap demult sa fac asta. Dar nu am de gand sa iau rezidenta sau sa ma complic, cel putin deocamdata. In anumite circumstante totusi merita sa dai doar 10% aici si sa fii perfect legal, daca intereseaza pe cineva. Aveti un ghid ANAF aici, dar tot un contabil e cel mai bine de intrebat, daca vreti detalii.
In America, in cele doua state mai sus mentionate, ai tot asa, zero taxe, cat timp le incasezi din afara. Daca insa ai clienti americani care te platesc, dai 30% impozit, deci aia e o varianta doar daca nu munciti cu America prea mult. Si desigur, dati 10% aici pe tot ce obtineti acolo. Si poate vreti sa dati si 2000 ron pe an pentru asigurarea de sanatate la stat, ca atata costa daca nu contribuiti la ea, in caz ca nu stiati.
Despre Bulgaria, Cipru, Malta nu stiu, am vazut o discutie aici pe Reddit despre unele dintre ele. In Georgia mi s-a spus de prietenii din Ucraina ca ar fi asta, special pentru firmele de IT, dar e si coruptie cat cuprinde acolo.
Cam asta e ce am auzit din domeniu, daca aveti extra informatii, sunt bine-venite in comentarii, multumesc anticipat!
In Malta sunt eu. Si da, este foarte facila mutarea cu rezidenta aici. E mai usor sa te inregistrezi fiscal in Malta, decat sa iesi din evidentele fiscale ale ANAF-ului din Romania.
Codul Fiscal din Romania, cere ca o persoana ce vrea sa nu mai fie rezident fiscal in Romania, sa dea o declaratie (inclusiv cu ce bunuri lasa in Romania) si sa depuna in copie tradusa autorizata certificatul de apartanenta fiscala din tara unde va locui, inainte de plecarea din Romania... Ceea ce este absurd. Daca cineva pleaca si urmeaza sa lucreze in alta tara dupa ce pleaca din Romania, este evident ca nu va avea acel certificat...
Conditiile din Malta sunt bune, 12% impozit pe venit, transparenta fiscala este totala, nu exista regularizari (se pare ca acum vreo 20 de ani fiscul maltez a fost dat in judecata si au pierdut cand au incercat schema asta), te inregistrezi cu un simplu formular de o pagina in care bifezi cateva casute.
Toate documentele oficiale sunt in Engleza. Malteza este folosita in conversatii, dar in business nu prea.
Au si o schema de taxare diferita, pentru single, married sau parent. Cei single achita taxe mai mari, cei cu copii taxe mai mici, iar la parent intra cei care au si copii si sunt inregistrati amandoi in Malta, cele mai avantajoase taxe.
In impozit intra si asigurarea de sanatate.
Periodic vine si cate un bonus din partea guvernului, sub forma unei reduceri la anumite luni ale anului a impozitului.
Alte avantaje pentru rezidenti este transportul in comun care e gratuit si compensarile sub forma de cecuri primite prin posta, daca sunt pene de curent (electricitatea vine prin cablu din Sicilia) sau inundatii (dar numai in anumite zone din insula, daca sunt afectate).
Iar nomazi digitali, e plina insula, mai ales insula de la nord Gozo, care e rurala, fara industrie si cam salbatica. Sunt destui influenceri care isi petrec zilele acolo.
Partea mai putin avantajoasa este ca insula e mica, iar preturile la chirii sunt foarte mari. De exemplu in jurul a 1,200 Euro un apartament cu 2 camere. Unii aleg sa il imparta pentru a diviza costurile. Utilitatile sunt surprinzator de ieftine. Eu platesc 100 Euro/luna (electricitate+apa) la un apartament cu 3 dormitoare (echivalentul unui apartament cu 4 camere in Romania).
Bulgaria nu e musai o solutie. Am discutat cu cineva (de la o firma de contabilitate care deschide astfel de companii in Bulgaria). Daca iti faci un SRL la ei, ai 10% impozit pe profit. Dupa care ai 5% impozit pe suma ramasa (pentru dividende). Daca iti virezi banii in RO, presupun ca o sa platesti 10% impozit pe suma respectiva. Dupa un calcul matematic simplu, nu e neaparat mai rentabil. Evident, exista varinata in care dai o fuga pana la Ruse, iei banii cash din banca si vii cu ei in valiza.
O alta varianta, interesanta, cred ca este Belize si offshore-uri de genul asta. Sunt in discutii cu cineva, astept sa vad varianta finala a propunerii.
LE: Nu stiu cat de actualizat e tabelul respectiv. Am avut o discutie recenta cu contabila, despre impozitle PFA (evident in sistem real) si pentru acelasi venit lunar, mi-a calculat cu totul alte taxe vs cele din tabel. Iar diferenta este mare, in jur de 13k RON