17 Comments

Eu am mai observat o treaba meschina a corporatiilor. Vin cu tot felul de proiecte, initiative, care de cele mai multe ori te tin ocupat, doar de dragul de a te tine "productiv" si interesat. Intre timp, "piata" si technologiile merg mai departe fara tine.

Poti sa fii promovat, sa ti se dea si X% din salariu si sa te trezesti dupa X ani cu compania ca nu mai este nevoie de tine. Am vazut persoane ce aveau peste 10+ ani cu compania, foarte smart, concediati - fara motiv adevarat, doar "macroeconomic headwinds". Ce se intampla de fapt este ca incerci sa ocupi un rol similar la alta companie dar iti lipsesc niste cunostinte care exista pe piata de X ani. O solutie viabila e sa rupi 30min din cand in cand ca sa analizezi care sunt cerintele pietei si sa aplici la job-uri (chiar daca esti multumit de cel actual), asa o sa vezi cat de corect este pretul pe timpul si munca ta. :)

Expand full comment

Eu am fost mai nesimtit din punctul asta de vedere, desi cei din jurul meu fac misto, desi ei lucreaza de ani buni pe acelasi salariu cu mariri de 60 de lei pe an. Nu a contat ca am stat 9, 11, 7 luni, 1 an. Cand am mirosit mai multi bani, m-am tirat. Am cerut unora marire, pentru ca inflatie si costul vietii si au dat-o in poezii ca managerul a stat 3 ani fara sa primeasca marire, ca si la ei e inflatie, e duzina de oua nu stiu cati dolari etc.

- Bine, uagare, sanatate.

- Pai, stai, nu pleca, ca poate reusim sa iti dam marire.

- A, da? Maaaaars.

Si m-am tirat la mai bine. La mult mai bine. Au angajat 2 filipinezi inapti in locul meu pe care i-au pregatit vreo 6 luni pana sa ii lase sa lucreze singuri fara supervizare. Un fost coleg mi-a zis ca i-au dat in cele din urma 10% dupa 1 an si vreo 9 luni. Super. Plecati daca gasiti cu bani mai multi. Nu aveti datorie fata de niciun angajator. Daca angajatorul miroase ca e rost de angajat un pitpalac pe salariu mai mic, stai calm ca face o manevra si te sare. Nu intereseaza pe nimeni de tine, deci nu ar trebui sa te intereseze de nimeni. Doar de ai tai. Atat. Restul sunt poezii HR-iste.

Expand full comment

sunt de acord cu tine in multe puncte. jobul nu este familie, este un mod de a castiga bani prestand servicii.

nu are rost sa ramai pentru vorbe si promisiuni undeva intr-un viitor neclar, care poate fi doar o strategie sa traga de timp. poate stie ca nu se poate si atunci te amana ca poate ori te linistesti o vreme si nu mai vrei in plus si mai incolo iti zic alta poveste. ori vor sa vada daca te pot inlocui cu unul mai ieftin.

nu inteleg de ce daca ti-ar oferi marirea, nu ai accepta. nu imi spune ca din principiu sau ca te-ai suparat. este un joc. nu este ceva personal. poate nu am inteles eu.

apropo: cand am cerut marire, cand eram mai mic, seful mi-a zis ca un coleg (fratele secretarei/amanta apoi nevasta), fost ospatar, muncea pe mai putini bani. de fapt colegul nu participa in proiect. ii daduse seful ceva sa faca sa il invete programare. prostanul urmarea filmulete pe ytb toata ziua si radea de ziceai ca s-a innecat cu ceva si are nevoie de ajutor. evident ca m-am enervat oleaca.

Expand full comment

Probabil ca m-am exprimat gresit. Marirea pe care mi-au oferit-o la plecare era infima in comparatie cu banii de la noul job. Plus ca si atitudinea de smenar american nu a ajutat: nu avem bani de mariri, ba stai ca avem. Iar al treilea aspect acceptasem deja in partea cealalta. O decizie foarte buna am luat.

Am intalnit si eu la un fost loc de munca o situatie asemanatoare cu ala care se uita pe youtube. Baietas angajat ca web dev desi el nu lucrase in IT in viata lui. Noua nu ne marea salariile desi ii aduceam mai multi clienti, dar ii marea aluia, ca hey, uite ce a evoluat :)))) Ce crezi ca s-a intamplat? Am plecat in masa vreo 7 oameni de a ramas ala in curu gol si ne suna daca nu vrem sa ne intoarcem sau sa luam proiecte ca freelanceri(pe 3 lei) ca sa il ajutam(sa plece in vacante pe-afara la fiecare saptaman). Mizerii.

Expand full comment

da, nu se intelegea daca a oferit cat ai cerut sau a oferit ceva mult sub. banul vorbeste cand este despre munca!

sunt destui sefuleti narcisisti, care se cred foarte destepti si care cred ca iti fac mare favor ca te lasa sa muncesti pentru ei. se plang ca nu sunt bani de salarii dar apoi vezi ca ei sparg banii pe tot felul de luxuri.

Expand full comment

Sa-ti mai zic despre faptul ca a propus chiar sa luam minim pe economie pe cartea de munca si restul in plic, doar ca sa faca el "optimizare fiscala"? :)))))

Expand full comment

awesomness!

Expand full comment

200%!!

Expand full comment

Corect, nu este intotdeauna vorba de bani. Uneori este asa un haos intr-o companie incat oamenii se gandesc sa caute in alta parte. Chiar saptamana trecuta sotia mea a fost la 2 interviuri cu altii, ca astia la care e acum au cam mers de aratura... Folosesc arhitectul si pe post de secretara...

Dar la cei care a mers si a venit foarte entuziasmata de la interviu tot astepta oferta. Oferta a venit cu contractul draft la pachet... Evident ca eu am fost cel care am luat contractul la verificat. Una era ce i-au spus la interviu cu totul altceva au scris in contract. Conform legilor din Malta, nu ai voie sa scrii in contract ca angajatul va lucra mai mult de 48 de ore pe saptamana, cu exceptia cazului in care angajatul este de acord, isi da acordul expres, iar daca nu mai este de acord, angajatul poate sa isi retraga acordul cu un preaviz de cel putin 7 zile. Evident ca trecusera in contract acordul expres ca va lucra mai mult de 48 ore, iar daca nu ii mai convenea isi putea retrage acordul cu un preaviz de 3 luni... Japca pe fata...

Am stat cu ea si le-am scris un email "avocatesc", luand pe rand toate clauzele problema. Acum asteptam raspunsul lor. Daca sunt flexibili, vedem, daca nu, e clar ca sunt pusi pe japca...

Expand full comment

Sa stii ca nu e neaparat o regula ca atunci cand esti promovat sa-ti creasca si salariul. Din ce am vazut si auzit prin multe companii, se practica moda "dry promotion", adica promovare cu responsabilitatiile si titlul, dar fara nimic in plus la salariu.

Si daca in urma cu cativa ani companiile care faceau asta erau exceptia, acum par sa fie tot mai multe, probabil pentru ca stiu ca piata e dificila si oamenilor nu le este la fel de usor sa plece.

Expand full comment

sau se promoveaza neoficial din ciclul "de maine te ocupi si de xyz" dar acu acelasi salariu si titlu :)) Alt semn ca trebuie sa rupi usa!

Expand full comment

sunt de acord parțial cu articolul. de ex daca ești om tehnic senior și atingi un anumit plafon, e greu sa urci prea mult de acolo, iar 5% se simt destul de bine, decât la FAANG, unde tenure rate e sub 2 ani.

plecarea la alta firma nu îți garantează că înveți lucruri noi și mișto. din contra, din experiența mea, uneori dai de colegi mai puțin pregătiți sau de alte tehnologii care ți se promit la interviu.

plafonat devii la o firma doar daca faci același lucruri mereu, dar sunt firme unde poți schimba echipele și proiectele.

LE: sunt curios unde ar pleca oamenii tehnici acum, salariile au scăzut destul de mult și sunt 100 candidați pe o pozitie.

Expand full comment

sunt de acord cu limita de 3-4 ani. sub un an nu prea apuci sa faci mare lucru.

din ce am vazut, daca ramai intr-o firma prea mult, lasi bani multi pe masa. in general este mai usor sa pleci la alta companie care e dispusa sa ofere cat ceri, decat sa obtii aceiasi bani la aceiasi companie. la aceiasi companie trebuie sa iti faci treaba si apoi sa si impresionezi sefii ca sa primesti mariri semnificative. si daca chiar iti faci treaba, nu doar faci minimul necesar, atunci nu iti ramane cine stie ce timp si energie sa impresionezi.

mai este si situatia des intalnita in care promovarile se fac in bisericute: eu te ajut pe tine, tu ma ajuti pe mine. si asa isi tin spatele cei vechi in firma, cei mai multi "vechi" pentru ca nu sunt asa buni pe ce fac incat sa fie doriti de alte firme. si asa raman cate 10-15 ani in aceeasi firma nu ca ar fi neaparat buni sau pasionati. doar stiu pe cine trebuie, cunosc jocul, cunosc jucatorii.

strategia mea este sa aflu cam cat ofera piata si pot face asta prin interviuri unde vad care este limita. mai conteaza si cunostintele care stiu situatia prin alte firme. nu e rau sa stii si un recrutor care e dispus sa iti dea informatii. apoi vad cat loc de crescut este.

ce mai fac este sa evaluez daca facand ce fac acum ma avanseaza spre ce imi doresc. daca raspunsul este "nu" atunci devin nelinistit si trec pe modul "cautare".

Expand full comment

Eu pana acum am schimbat firmele cam la 3 sau 5 ani. Foarte sanatos. Inveti multe chestii si mai ales reusesti sa-ti facu cua devarat o idee de cat de cretini, sarlatani sunt managerii care citeaza din Simion Sinderu. Cel mai bun lucru lucrand in diferite medii si luand contact cu diferiti oameni este ca-ti poti face o idee de nivelul de impostura sociala si profesioanla care colcaie in mediul privat din Romania. Nu ca aia de dincolo ar fi mai breji. Pe langa asta experienta acumulata pe diferite domenii este foarte buna. Dar da sa ramani de la inceputul carierei pe o singura pozitie nu este foarte sanatos. Poate pe segmentul al doilea din cariera 40 - 65 unde si aici poti face 2x intervale: 40-50 (55) unde se castiga cel mai bine raportat la eficienta si putere de munca. Dupa aceea ultimii 10 ani pregatirea pentru retragere. Asa ca si o parere persoala eu asa vad lucrurile. Desigur ca variaza de la om la om.

Expand full comment

Spunea cineva de Earn or Learn, sau mai e regula dacă în 2 ani nu ești promovat / nu ți-a crescut salariul cu X % cam ar fi momentul să te uiți și prin alte grădini poate e iarba mai verde.

Plus că 2 ani este durata de timp de la care de obicei lucrurile încep să se strice în orice grup de oameni.

Expand full comment

aia cu learn da, e o variabila, dar merge mai la inceput daca e. Acum nu as mai ta pe un salariu de kkt pt asta.

Expand full comment

Pe scurt, daca tu si superiorul tau nu sunteti motivati de aceleasi chestii si practic daca fie cu leaderul, fie cu majoritatea echipei nu mai "radeti la aceleasi glume" sau nu va mai mobilizeaza aceeasi abordare a proiectelor, e timpul sa te uiti mai departe.

Faptul ca tu si compania/liderul/echipa aveti o viziune diferita nu inseamna ca vreunul din cei 2 greseste neaparat ci ca omul respectiv poate cu adevarat sa infloreasca si sa produca valoare in alt mediu.

Dupa ce am vazut concedierea unei intregi echipe (de fapt a unei intregi mici companii tip start-up) printr-o fraza pe Whatsapp sau oameni concediati printr-un e-mail scurt de la un angajat HR necunoascut prin care li se cerea de a doua zi sa predea efectele personale ( zero explicatii de la HR, zero de la Team Lead ) nu pot sa cred in inocenta si in nesomnul niciunei companii vis-a-vis de angajatii sai. E o tranzactie rece ba uneori o chestiune despre cat de mult se plac sau nu la nivel discretionar 2 figuri intre ele, fara legatura cu " tranzactia" .

Expand full comment