Asaltul bugetarilor, inceput vara asta de Ciolacu si PSD/PNL, contra fraierilor care muncim in Romania, continua, in forme tot mai rafinate. Sunt tot mai uluit de cum combina cifrele pentru a jupui contribuabilii cat mai mult. Si mai ales cum tot invart lucrurile ca bugetarii sa fie cat mai putin afectati.
Au ajuns sa creasca cu o zecime bonurile de vacanta pe care bugetarii cu salarii pana la 8000 ron net lei le primesc, ca sa nu fie afectati de impozitul de 10% pus la misto pe ele. Eu zic ca la 8000 de lei iti permiti o vacanta pe an. Si daca nu, e ok, nu e vreun drept, o gramada de romani de la privat nu isi permit, nu moare nimeni.
Si ca sa primesti 8000 de lei in tara asta net, pe luna, in piata reala a muncii, trebuie sa muncesti ceva si sa nu fii dobitoc. Ceea ce nu pot spune despre majoritatea celor de la stat. Dar nici macar asta nu ma uluieste maxim, ci altceva.
Conform ultimului draft de Suprataxare aparut vinerea asta, microintreprinderile platesc 1% impozit pana la venituri de 60000 de euro. Plus 8% sau 10% dividende plus un salariu minim brut lunar. DACA nu au profitabilitate peste 30%. Daca treci de pragul asta, platesti direct impozit pe profit 16% + dividende 8% sau 10%. Deci pedeapsa pe eficienta, practic.
Iar fix chestia asta e indreptata contra celor ce muncesc cu creierul si predominat pe IT, unde-s o gramada de micro-intreprinderi si unde profitul este inevitabil mare, desi sumele per micro/pfa nu-s fabuloase Pentru ca prin natura muncii nu investesti foarte multe, ca nu poti trece neuronii omorati la investitii, nu?. Deci automat, o mare parte este profit.
Asa ca s-a gasit o formula sa rupa cu impozitele toata industria, care nu e deja inregimentata pe contract de munca, in firmele ANIS Romania, Asociatia patronala romaneasca a industriei de software si servicii IT. Acelasi ANIS care anul trecut cerea de la guvern si obtinea prima suprataxare a SRL-urilor si PFA-urilor, dupa cum am scris aici. Asta e a doua supra-taxare intr-un an care loveste crunt firmele mici romanesti si PFA-urile!
Care PFA-uri or sa fie total inutile, cu noile schimbari de plata catre asigurari si sanatate. Dupa cum mi-a explicat contabila cu care lucrez, daca ai profit 108 000 lei pe PFA, platesti 10 800 lei sanatate, 27 000 lei pensie si 10800 lei impozit. Deci, Deci 48 600 lei taxe si 59 400 lei profit real, da?
Cam 45% impozit, ca Statul e fratele tau si imparti totul cu el. Impozit 10%, sanatate 10%, pensie 25%. Pai prea zicea prim-ministrul ca e paradis fiscal aici, el care a lucrat toata viata la stat si stie d-astea! Ca doar Ciolacu ne da atatea de impozitele alea, avem super servicii de sanatate, pensii bune, justitie reala si politia e vis!
Plus ca sa nu uitam, omul e atat de praf incat are impresia ca industria IT traieste din fonduri europene. Deci noi ne nenorocim firmele locale cu impozite, ca sa mentinem bugetarii bine platiti si sa luam fondurile din PNNR care se duc la politicieni, in caz ca nu s-a inteles inca marea schema a lucrurilor. Ca asteapta nepotul lui Ciolacu niste bani de acolo pentru un parc fotovoltaic, e ecologist de cand s-a nascut ala micu'!
Iar pe drum, au dat si in contractorii si freelancerii din IT, ca prea era diferenta mare intre impozitele pe contractul de munca si cele pe PFA/SRL si nu mai iobagea lumea la multinationalele si marile firme locale din IT, care platesc majoritar prost. Bine, au dat cu asta in tot ce e munca cu creierul, dar sigur apar niste exceptii pentru avocati, contabili, etc, de care au nevoie si politicienii.
Deja marea industrie corporate de IT a primit un cadou discret zilele astea de la guvern, sa le treaca supararea cu diminuarea scutirii de taxa pe venit in IT: tot ce e achizitie publica pe IT sub 1 milion de euro nu mai necesita aviz tehnic. Caci se stie, toata infrastructura tehnica a statului facuta de firmele locale merge stelar si costa putin. Gasesc ei o forma sa imparta proiectele pe bucati, nu ma indoiesc.
Ca 100 de milioane de euro e oferta pentru urmatoarea platforma a Casei Nationale de Sanatate, aia pentru carduri care nu merge niciodata. Sunt sigur ca o sa fie wow si urmatoarea! Cu cat merge mai greu, cu atat lumea isi plateste singura analizele si interventiile, statul nu are interes!
Bine, nu mai discutam ce inseamna impozite crescute in inflatie, pe fundal de dobanzi joase si deficit bugetar mare, da? Mai ales cu o colectare catastrofala a impozitelor de catre ANAF, ca nu PFA-urile si Micro-intreprinderile erau problema acolo, ca noi ne plateam taxele. Jupuirea celor ce platesc deja, nu va duce nicaieri, iar confirmarea voluntara e o gluma in tara in care nu vezi nimic de banii dati la stat. Si iti platesti singur sanatatea si pensia.
Si ca sa verific ca nu-s eu dus cand mi se pare ca Suprataxarea loveste in firmele mici romanesti, am intrebat lumea pe Linkedin, nu ca e mare relevanta statistica, dar macar nu-s singurul:
Personal, cred ca evaziunea si va duce in cer, multe firme se vor muta pe afara / inchide / merge la negru. Nu uitati de impozitarea aia aberanta pe full time pentru contractele part time, bagata anul trecut cu ordonanta 16/2022, ca partea a primei Suprataxari, care a dus la desfiintarea multor posturi. Nu toate s-au mutat pe full time, deci clar au mers multe la negru sau au disparut pe bune. La asta duce suprataxarea.
Si la preturi mai mari in orice, pentru ca pana la urma clientii sunt cei ce suporta maririle de taxe, firmele incearca sa isi pastreze profitul prin orice mijloace. Preturi care se vor adauga inflatiei. Si asta nu va ajuta cu nimic deficitul bugetar pe 2024, deci tot vor ajunge sa mai stranga cureau la stat, caci nu or sa fie capabili sa absoarba fondurile alea din PNNR.
Si in mod amuzat o vor face intr-un an cu 4 randuri de alegeri, ceea ce o sa fie catastrofal pentru PSD/PNL. Nu ca vina e total a lor, daca USR - pe care multi i-am votat tocmai sa ne apere interesele - nu fugeau de la guvernare ca niste amatori penibili, nu aveam PSD acolo. Dar asta e, vin vremuri nasoale si daca adaugam in ecuatie si posibilitatea unei recesiuni globale, o sa fie horror.
Si uite asa se vor emite facturi de 100 ron, in care ambele parti (client & prestator) se vor salva de aceasta mizerie. Diferenta fiind prin barter sau alte metode la mica intelegere.
Aplauze
Eu ma gandeam sa ma inchid si sa ma intorc la corporatie. Rate-urile mele nu sunt atat de mari incat sa acopere riscul pe care mi-l asum (de ex. stai 1-2 luni fara contract din cauza unor factori externi). Si la cum a mers anul asta as fi iesit cam fix pe fix cu salariul de corporatie, minus bataia de cap.