Practic, pirateria digitala in Romania a cunoscut cam trei mari ere, pana acum, in anul curent. Anuntul ca Filelist o sa fie eutanasiat, mi-a trezit multe amintiri, desi aparent inca nu e definitiva decizia. Chiar ma gandeam de cand nu am mai folosit produsele de pe trackerele de torrent.
La jocuri piratate am renuntat de prin 2006 de cand m-am apucat de World of Warcraft, apoi mi-am luat PS3. Pe care-l tin pe State, ca-s mai ieftine jocurile si nu dai TVA bugetarilor degeaba. La filme piratate am renuntat ceva mai tarziu, chiar si dupa aparitia Netflix, ca nu le aveau pe toate. Acum am conturi pe toate cele 5 platforme de la noi, dar daca se mai magaresc mult cu preturile cred ca revin asupra deciziei. Netflix a exagerat deja.
Inainte sa inceapa vreun snowflake sa “pIrAtEria e iMorAla” sa ne amintim ca fara ea nu existau generatiile de IT-isti de dupa 2000 incoace. Ca dracu avea bani de licente Windows si de programe, pe vremea aia, cand se castigau cateva sute de dolari pe luna. Chiar vorbeam cu o prietena zilele astea, cat de saraci eram, multi nu ne permiteam nici calculatoare. Eu de exemplu am invatat la firma unei rude si pe al unei foste prietene, dupa cum am scris in scurta mea istorie despre cum am aterizat in IT.
Pirateria digitala in Romania a inceput cu o retea secreta de FTP-uri, pastorita de greucenii momentului in domeniu. Adica admini de prin diverse firme si corporatii romanesti, ca-ti trebuiau servere si internet ca lumea pentru asta, atunci si costa in draci. Pentru cei ce nu stiu, FTP inseamna ca se dadeau niste foldere la share, practic intrai acolo, daca stiai adresa si parola si iti luai filmele, programele si jocurile.
Fiind mai toate offline, cam toate aplicatiile si jocurile mari erau “sparte” si gata sa mearga gratis, unele si online chiar. Si desigur si Windows-urile sparte, ca nici prin companii nu erau cu licente toate, pe vremea aia. Chiar exista o organizatie, care lucra cu Militia Romana si venea prin firme sa verifice licentele, Business Software Alliance, era teroarea tuturor atunci. Ai dracu, nu luau spaga!
A doua epoca, inceputa de niste admini din prima, era cu Huburile de DC++. Adica descarcai o aplicatie, intrai pe niste adrese si acolo era multa lumea, care avea chestii date la share, direct din calculator. Aplicatiile indexau cine si ce avea si tu puteai cauta, apoi te cupla automat la sharele persoanei respective si transfera in calculatorul tau. Marea atractie aici era ca exista si un chat si mesaje private si asa s-au format primele comunitati puternice de sharing din Romania. Inca am prieteni pe care i-am cunoscut acolo, dupa multi ani. Au fost vremuri frumoase.
A treia epoca, in care suntem acum, este cu Torrents. Niste baieti de pe huburile de DC++ au infiintat prin 2006 iPlay, primul site serios si mare de torrents romanesc. A fost un precursor al lui Filelist daca vreti si a dat startul acestei epoci. Nu mai stiu cand si de ce a disparut, la un momentdat erau 3-4 astfel de siteuri pe la noi. Usor usor, toti de pe DC++ au migrat catre torrents, deoarece chestiile piratate erau verificate, nu puteai sa dai chestii false la share si are o viteza mult mai mare de descarcare.
Acum, e drept ca nevoia de piraterie s-a diminuat considerabil, pe masura ce nivelul de trai a crescut in Romania. Pentru ca da, stiu ca toti ziceti ca “ba, tara de kkt nasol, etc”, dar cred ca majoritatea a uitat cum era in 2007 cand am intrat in UE si cum e acum. Si stiti ca nu-s un mare fan UE, dar sa dam Cezarului ce ii apartine. Sa va arat un mic exemplu al cresterii PIB-ului nostru din 2007 pana in 2023:
Pe masura ce a crescut, ne-am permis filme si jocuri si aplicatii, pentru ca nu mai eram atat de rupti de saracie. Si s-au mai ieftinit, e drept. Da, nu suntem ca in State, dar platim pe mancare mai mult ca in Italia, de asta va pot asigura ca am stat acolo anul trecut.
Tot din epoca actuala, fac parte si siteurile pirat de streaming de filme, unde gasesti cam tot ce vrei, dar e plin de reclame si seara merg foarte greu, ca sta lumea pe ele. Acolo habar nu am cine si cum se ocupa, dar nu fac parte din cele trei universuri de mai sus, pentru ca le fac exclusiv pentru bani. Celelalte nu erau asa.
La final, sa ne lamurim. Pirateria nu e nici misto, nici morala si nici legala. Dar are indiscutabil rolul ei in cum a ajuns Romania o tara de IT-isti si oricine neaga asta este ipocrit.
Am piratat destule jocuri sau filme la viata mea. Era si vremea in care ma duceam la librarie sa iau un teanc de DVD-uri sau CD-uri sa mai ard cu Nero vreun film sau vreun joc.
Am inceput de mic, tatal meu a construit in 1986 (a finalizat de fapt) un Spectrum 48k cu o schema piratata din vest. Construit acasa, cu piese adunate si construite de-a lungul a 2 ani... Dar la final la Craciunul 1986 aveam computer personal (scria la pornire 1982 Sinclair Research Ltd si cu trademark - asta ca sa se vada pirateria)...
Cred ca am fostul primul copil din Romania care practica pirateria. Aveam jocuri inregistrate pe benzi de magnetofon cateva zeci, cu mult inainte de CIP-uri, TIM-S-uri si practica jocurilor pe casete de casetofon...
Am cam renuntat la pirateria jocurilor dupa ce nu prea am mai avut timp de ele. Iar cele care le jucam erau fie remake-uri pe open source, fie le aveam cumparate pe steam sau GOG.
Despre software, ce pot sa zic, erau peste tot la toate firmele din Romania windows-uri piratate, multiplicate. Ce sa mai zic despre firmele de constructii, care si acum lucreaza cu autocad-uri piratate.
Aici in Malta, sotia lucreaza la un birou de interior design. Era obisnuita din Romania sa lucreze cu autocad 2019, 3DS Max 2020 si Sketch-Up. Aici? Este o verificare asidua an de an a tutoror firmelor daca au licente la programe. Asa ca firma la care lucreaza ea, au licenta pentru Autocad 2007... Nu au 3DS Max, iar la Sketch-Up se uitau si nu stiau sa il foloseasca... In Romania ar fi fost probabil folosit program piratat si instalat ala legal, cand venea controlul...
Vorba unui mentor de-al meu, diferenta dintre cum se fac afaceri in vest si in Romania, este cea dintre o manastire de maici si un bordel de curve.
Ce buna aducere aminte! Am pornit cu informatica in 1987 cand un prof de mate a facut un club mic unde ne strangeam a facem scheme logice pt probleme matematice si pe o a doua tabla cu creta scriam liniile de cod in BASIC. Ulterior de prin 88-89 am avut acces la celebrele HC-uri dar si Sintez-uri (cu proceoare Z80) urmand ca in liceu sa punem mana pe primele PC-uri (cine isi mai aminteste 8086, 286 si 386 XT si AT) si inceputurile facultatii in campusul Tudor Vladimirescu unde studentii si-au facut propria retea punand mana de la mana ca sa poata sa fie in retea cu RAV (oamenii vremii stiu cine e) si celebrele secvente "Let's kick ass and chew bubble gum". Dupa am trecut prin firme de computere, telecom si altele.
Pe tot drumul asta software-ul piratat (ma intreb si acum de unde aveam casetele cu IKARI WAR pe Z80 si toate celelalte - ca Loom pe 286 si Duke Nukem sau Half Life in a doua parte a anilor 90 - astea ultimele erau din campus sau colegi - cine avea CD writer era rege pe vremea aia) era regula iar orice soft cu licenta era exceptia (exceptandd Clubul de Calculatoare al unui ONG afiliat Fundatiei Soros care dadea acces gratuit studentilor la calculatoarele lor cu acces internet la mijlocul anilor 90).
Avand acces la aceste resurse si find curiosi, cateva generatii de tineri flamanzi (la propriu dar si de cunoastere) s-au " jucat" cu tot ce le-a picat in mana de la Corel, suita Adobe, sisteme de operare, 3dMax, Autocad sau Office si pana la documentatia obtinuta gratuit pentru certificarea CCNA de la CISCO si asa a aparut o generatie intreaga de oameni calificati in operarea computerizata dar si de ingineri software si hardware.
Acum ne permitem si avem acces din abundenta (exceptie Apple TV+ pe streaming care si daca vine oficial in RO voi refuza sa il platesc, se oate trai si fara) dar interesul generatiei care are varsta pe care o aveam noi cand ne-am infectat cu pasiunea asta, e diluat. Confortul asta duce la generatii mai slabe (nu vorbim aici de exceptii sau varfuri ci de medie). Bine ca totusi a inceput sa existe o scanteie de venture capital si aici si ca apar finantari pentru startup-uri la care nici nu putea visa acum 5 ani.