Daca o companie iti cere recomandarii de la fostii angajati, renunta.
Sigur au si alte procese din secolul trecut in firma!
Inca exista companii care iti cer niste numere de telefon si nume din trecutul tau profesional, ca o voce necunoscuta lor, sa te recomande calduros. Sau niste mailuri, ca sa primeasca tot aia, in scris. Nici macar nu sunt siguri ca raspunde/scrie persoana pe care tu o mentionezi, sau ca nu si-a pus cineva la misto in CV pe Linkedin pentru o saptamana numele si pozitia aia.
Nope, ei sunt chititi sa te recomande cineva. Chestie absolut de inteles acum vreo 30 de ani cand nu aveai Linkedin sau Upwork, unde am zeci de recomandari/feedback de la clienti. Zeci. Literalmente.
Linkedin ca Linkedin, ca iti poate scrie oricine, dar pe Upwork primesti feedback DOAR de la clientii cu care ai lucrat. Si m-am oferit sa arat odata asta, intr-un call, ca nu pot da share altfel, unor potentiali clienti. Oamenii voiau sa vada daca ma recomanda cineva. Nu i-a interesat, ei aveau nevoie de doua nume din doua companii cu care lucrasem, erau pe filmul lor.
Nu li s-a parut ridicol nici ca cereau asta pe 18 decembrie, cand toti ba erau plecati ba urmau sa plece la dracu si numai de recomandari nu stateau. Nope, baietii aveau o treaba si erau chitit pe ea. Normal ca le-am urat succes in viata si mi-am vazut de treaba.
Dar ideea mi-a ramas undeva intr-un colt al mintii, pana mi-a spus un prieten zilele astea ca a patit la fel, mureau aia sa auda personal recomandari. Omul cu feedback-uri bune pe Linkedin, tot asa (bine, eu de la un punct, de niste ani nu am mai cerut acolo). Dar nu inteleg nici mort care e scopul chestiei asteia.
Ah, cand faci tu background check, cum se face in State, ca angajezi un director ceva, pot intelege. Bine, in UE nu mai faci, ca GDPR. Dar pricep ideea, pozitie inalta, trebuie verificat. Dar pentru un amarat de scrum master ca mine si un senior backend ca amicul respectiv, de ce dracului te-ai obosi?
Plus ca, ti-ar da cineva numarul cuiva la care sa suni si sa zica “Cine ma, Titel? Lepra aia?!! Baaaa, nu-l angajati, ca va blestemati neamurile!!!”. Nu, toti vor zice ca esti genial. Ma gandeam ca poate folosesc asta ca sa scape de responsabilitate, daca chiar esti lepra, sa zica si ei mai sus “Sefu’ noi am vb cu doua persoane care au spus ca omul e genial, nu stim ce se intampla, poate l-a tras curentul?”
Dar asta presupune ca acolo sus sa fie cineva extrem de prost si batut in cap, care sa creada ineptia asta. Bine, e plin prin firme de astia, dar trebuie sa fii pe nivelul Parlamentului Romaniei de prost sa crezi asa ceva.
Asa ca mie mi se pare in continuare degeaba si cand se mai trezeste cate un troglodit sa o ceara, ii dau ghost instant. Daca asta e recutarea, cine stie ce proceduri de acum 2000 de ani mai au prin firma? Cum aveau Vodafone Dusseldorf cu care am colaborat prin 2015, de exemplu. Era plin de formulare in PowerPoint (da da, ppt-urile vietii!) pe care trebuia sa le completezi pentru te miri ce!
Deci nu, multumesc!
Din 2015 in Franta, Belgia, Olanda si Suedia cei ce dau referinte negative pot fi dati in judecata de catre aplicant pentru daune morale. Si atunci, ... in loc sa faca "piruete", cei ce dau referinte pot doar sa raspunda cu "No comments". Un recrutor cu experienta intelege situatia, dar tu trebuie sa fii nebun/sado-maso/etc. sa dai ca surse de referinte oameni cu care nu te-ai inteles:))
Vodafone Dusseldorf??M-am judecat 3 ani cu ei pt un contract fals.