Salut si bun venit la scurtul nostru curs de leadership in recrutare. Ca atunci cand esti duda in meseria pe care te chinui sa o practici, spui ca esti un leader, e mai comod asa. Si mai sunt prosti care cred!
Pai sa o luam cu inceputul, experienta in domeniu. Asta e un banc pentru fraieri, in recrutare nu ai nevoie de asa ceva. Cu cat ai schimbat mai multe joburi inainte si nu te-ai potrivit nicaieri, cu atat esti mai potrivit/a. Ce naiba e asa greu in a da mesaje tuturor de pe Linkedin pana unul pune botul si il trimiti la interviu? Daca te pricepi la Whatsapp, e tot ce trebuie sa stii, restul e poezie!
Ignora zvonurile alea care sustin ca trebuie sa stii ce e ala front end si backend si diferentele dintre Java Script si Java! Astea sunt rautacisme, nu esti programator, esti recruiter, nu e treaba ta! Cine e interesat iti spune, cine nu, da-i dracu ca oricum iti pierde timpul! Sa se prinda singuri, ca de aia au salariile alea obscen de mari in programare!
Apoi job description-ul ala, aici trebuie nitica atentie. Sa nu te puna Arafat dracu’ sa incerci sa il intelegi sau, Doamne Fereste!!! sa ceri detalii clientului/sefului despre el. Ala e ca Biblia, asa a venit asa il dai mai departe, nu te apuci de erezii, da? Ce conteaza ca se cauta Scrum master care sa stie waterfall sau Front-End care sa faca si Design si ceva dev-ops? Tu asta ceri, ca stiu ei mai bine!
Tu te duci si aia cauti, iar daca te intreaba vreun agarici de detalii, ii spui ca le va afla la al 3-lea interviu, odata cu salariul! Apropo, nu te apuci ca amatorii sa spui din primul mesaj sau la prima discutie cati bani ia fraierul, da? Ca strici tot farmecul si suspansul aici! Eventual il intrebi cat are acum si cat are tupeu sa ceara, dar tu nu zici nimic despre buget!
Ca stii cum sunt IT-istii astia, ori se plang ca e prea putin ori se apuca sa ceara mai mult si firma ta nu are nevoie de ipocriti care muncesc pe bani! Acolo trebuie munca din pasiune, dedicatie si abnegatie, nu mizerii d-astea materialiste! Pai Steve Jobs ala cum a facut Apple intr-un garaj, fara sa-l plateasca nimeni? Le zici si tu ca au bonuri de masa si clasicul abonament la Reteaua de Nesanatate Regina Maria, unde fraierii oricum platesc ei tot! Plus ca daca erau bani, iti dadeau si tie mai mult decat minimul pe economie, nu?
Apoi cand vine interviul, nu te apuci sa pui 30 de minute, sa zica sefii ca nu muncesti, da? O ora minim sa tina, sa te lamuresti exact daca nu e dubios candidatul. Ca na, lumea e plina de ciudati si trebuie sa te asiguri! Cum ce faci intr-o ora? Ohoo, abia o sa iti ajunga!!
Incepi cu istoria firmei si cine e CEO-ul si ce smecher e, da? Nu conteaza ca esti din Baicoi si ai 4 angajati, candidatul trebuie sa stie cine sunteti, ce valori aveti si cine e leaderul acolo! Cum sa munceasca pentru voi daca nu stie?? Numai asta trebuie sa tina 10-15 minute. Chiar daca nu il angajezi, iti faci publicitate si afla lumea de voi! Apoi ii iei CV-ul job cu job si il intrebi detalii si date de acolo, poate nenorocitul a mintit si poti sa il prinzi!
Ca interviul e un fel de examen, se stie asta! Neaparat intrebi la fiecare job de ce a plecat de acolo si ce parere a avut despre firma! Bine, daca ai putea sa iei si niste recomandari ar fi genial, ca poate l-au dat afara si normal ca nu o sa iti spuna! Tine minte, regula numarul unu al fiecarui interviu este ca orice candidat minte si tu trebuie sa descoperi adevarul!! Esti ca un detectiv intr-o misiune!
Asta inseamna ca tu detii controlul si conduci intregul interogatoriu interviu, da? La orice incercare de a afla mai multe detalii despre job, proiect sau tehnologie se raspunde cu “o sa ti se spuna la interviul cu managerul, dupa ce dai testele tehnice”, da? Ca demotivezi candidatul si nu o sa mai fie interesat de job. Sa zica merci ca i-ai spus cine e clientul final. Bine si asta e optional, nu ai de ce sa te simti obligat/a.
Apoi, dupa ce se termina interviul, dai si tu mai departe ce ai inteles despre candiat intr-un mail si astepti sa vezi ce spun clientul sau managerul. Daca nu le place de candidat, uiti de el instant, e pacat sa-l demoralizezi cu un mail de refuz. Lasa-l sa se prinda singur in cateva saptamani, o sa se se adapteze treptat si nu va risca o depresie! Trebuie sa ai mereu grija de ei!
Cam asa sta treaba, ai vazut ce simplu este? De aia ti-am spus, toata asta cu experienta si pregatirea, sunt o vrajeala! Oricine poate ajunge recruiter in IT! Nu rata ocazia unui job plin de satisfactii!
Din nefericire am intalnit fiecare situatie din tot ce ai descris acolo. E horror, mai ales cand vine vorba de recrutare pe CIM si se comporta ca si cum iti dau sansa vietii. Asta ca dupa saptamani pierdute in interviuri sa iti vina o oferta pe care ai fi refuzat-o din start
Inainte sa plec din Romania, in primavara lui 2022, vorbeam des cu recrutori... 95% luau anuntul publicat de pe Linkedin al vreunei companii si il repostau incercand sa gaseasca aplicanti pe care apoi sa ii propuna acelei companii. Evident, companiile preferau pe unul care a aplicat direct, decat sa achite si comisionul recrutorului extern (care cerea de obicei 50% din valoarea primului salariu). Iar daca se intampla recrutorul sa afle ca am aplicat fara el, direct la acelasi job (de multe ori inaintea lui), facea scandal... Si in afara Romaniei, recrutorii procedeaza la fel.
Mai erau si recrutorii care faceau cate un podcast de a cere intoarcerea la umanitate in recrutare si vorbeau despre a intra in special in sectorul IT ca internship, munca de voluntariat. Am participat la un asemenea podcast si am inceput sa ii iau la intrebari. Cat ar trebui sa dureze un asemenea internship (vorbeau de cel putin 6 luni)? Cum ar trebui sa traiasca o persoana mai ales daca nu are alte surse de venit si mai are si familie? (aici discutia a degenerat, pentru ca multi probabil aveau intrebarea asta, dar nu indrazneau sa o puna; iar recrutorii nu aveau niciun raspuns).
Cand sotia mea a venit in Malta am invatat-o eu sa ii foloseasca pe recrutori, nu pentru a gasi job, ci ca antrenament. Interviuri de screening, cum le spun ei, dar care sunt folositoare celor care vor aplica apoi direct la o companie. Cum de altfel se gasesc angajari...