S-a trezit acum cateva zile Elon Mush sa declare munca de acasa ca fiind imorala. El fiind un tip foarte moral dealtfel, da? Pentru ca vezi doamne, noi stam in confort pe laptopuri, in “la la land” cum a zis el, iar lucratorii care asigura alte servicii trebuie sa se prezinte la munca. Asta e ca si cum eu as renunta sa mai mananc, pentru ca in nu stiu ce tara care si-a capatat independenta de 60 de ani, dar nu s-a organizat niciodata, este foamete.
Ce sa mai, cei ce merg la munca zilnic se vor simti mai bine daca mergem si noi! Parca ii vad iesind fericiti din tura de la uzina, zambind si spunand “Coa#e a fost greu, dar stii ca si Sebastian lucreaza de la birou azi? E o alta viata!!”
Plus ca Elon e un ipocrit ca de obicei, pentru ca in ianuarie 2023 a permis angajatilor din Singapore si Seattle sa lucreze remote. Ca le-a inchis sediile ca reducere de costuri si cand e de economisit bani pentru el, remotele e brusc moral. Bine, tot apreciez ca a scos cenzura sinistra de la Twitter, nu am asa boala pe el 100% asa nediscriminant. Ah si apropo de remote, Elon a dat inapoi cu asta si acum un an cand l-a interzis la Twitter dupa ce a preluat si incepusera sa se care multi. A zis ca aia bunii pot lucra de acasa daca aproba sefu'. Deci se poate, da?
Dar nu nea Elon m-a facut sa dezbat asta acum, sunt obisnuit demult cu aberatiile lui rautacioase pentru a ramane in centrul atentiei. Cineva mi-a aratat un comentariu postat pe Linkedin de un manager apartinand unei industrii unde multi se duc inca la birou. Desi o parte ar putea sa nu si poate i-ar face mai putin frustrati spre binele tuturor. Dar am vazut aceeasi doza de rautate gratuita si chiar niste frustrare in ceea ce a sugerat ca solutie la reducerea de costuri a unei companii:
Lasand la o parte ca nu a lucrat niciodata cu India, ca sa inteleaga ce inseamna o externalizare acolo si cat te omoara diferentele culturale, mai ales pe operational. Dar chestia asta cu “da-i dracu pe aia remote ca stau degeaba” am tot vazut-o anii astia la multi oameni si nu neaparat manageri. Si m-a frapat ipocrizia pentru ca cei ce vorbesc de rau remotele o fac mereu din alte motive decat cele reale. Multi detractori sunt sefutzi care vor sa-si proiecteze aura puterii pe fraierii care stau la birou in fata lor. Altii sunt cei ce ar vrea sa faca asta dar nu pot din cauza meseriei / sefutzilor mai sus mentionati. Dar nu a demonstrat nimeni clar ca scade productivitatea la remote.
Si nu inteleg de ce ar scadea, daca esti un manager bun. Daca ai habar de munca ta si a celorlalti si de niste rezultate clare pe care le poti compara cu cele anterioare sau cu cei din birou, ar trebui sa ai o imagine de ansamblu si sa iei masuri. Mie asta cu “angajatii sunt neproductivi de acasa deci hai la birou!” imi denota incompetenta celor care o spun si nu realitatea. Sau reavointa.
Eu lucrez remote din 2012 facand product management si project management si sincer nu am avut niciodata sentimentul ala de vacanta din “la la land”. Desi nu mai departe de anul trecut am lucrat 5 luni din sudul Italiei. Si hey, cum sa nu vrei un birou ca asta?
Asezat in mijlocul livezii asteaia:
Dar sa ne lamurim, cand te pui in fund la laptop, devine instant munca si nu joaca si uiti unde esti pentru o vreme. Dar nu vad de ce as fi mai productiv daca as sta intr-un open space plin de zgomot, cu lume care trece pe langa mine si se baga in seama aiurea si cu plimbatul 2 ore prin traficul de rahat din Bucuresti? De ce sa dau aia de mai sus pe asta?
Apropo, amuzant e ca niste studii facute prin 2018 au aratat ca in asa zisul spatiu deschis din birou, interactiunile directe intre oamnei au scazut enorm si au facot masiv inlocuite cu emailuri. Pentru ca nu e de ajuns sa dai jos niste pereti, ca sa faci oamenii sa comunice. Aia a fost o solutie pe placul managementului, pentru ca ieftinea spatiile de birouri si le face mai usor de intretinut fara 1001 birouri. Si puteai sa-ti cresti aura de mare sef vazand intreaga plantatie! Sa te simti zeu!
In concluzie sunt mai productiv si mai eco chiar de acasa, sau de unde aleg sa lucrez, cand fac 20 de secunde pana la birou, nu am commuting, nu poluez cu masina si nu cumpar mancare de 2 lei la pranz. Sau haine doar sa ma duc la birou. Normal ca ipocritii de ecologisti nu zic nimic de beneficiile muncii de la birou, ca cei care le platesc propaganda deliranta nu au interes. Dar asta chiar ajuta, sunt oameni care au parasit orasele si s-au dus la tara pentru ca pot lucra asa. Cand stam in Bucuresti, scoatem masina extrem de rar, la cumparaturi de regula. Mi-am luat si trotineta electrica sa ma duc rapid la piata si pe unde am treaba in zona, chiar.
Asa ca iau mereu cu un gram de scepticism toate declaratiile astea venite fie de la amatori, fie in urma unor interese, de la cei ce nu au facut remote decat pe scurt timp, fortati in pandemie dar stiu ca e nasol, neproductiv etc. Pentru ca remotele din pandemie a fost un cosmar pentru multi, inchisi in case, cu copiii pe cap, fara locuri amenajate pentru a lucra linistiti. Si ii inteleg perfect. Plus ca era stresul cu virusul, cu “sa nu iesi afara” etc. Cei ce si-au foarmat parerea despre remote atunci au iarasi o imagine falsa, nu asa se lucreaza remote, constrans de imprejurari.
Cand o sa vina recesiunea o sa auzim ca iar e bun remotele, ca economisesc companiile bani cu spatiile de birouri si angajatii cu cheltuielile de mers la munca. Sa vedeti ce se intoarce iar roata, miracol o sa fie ! Poate chiar or sa ne spuna ca e si eco, cine stie?
Later edit: Niste baieti destepti de la Amazon Seattle le dau peste ochi sefilor cu ecologia cand ii cheama la birou. Hai ca asa li se baga inapoi pe gat propria lor propaganda, m-a distrat maxim!
trafic nasol in Bucuresti si cate doua-trei ore in trafic pe zi. subscriu!
mancare scumpa si mediocra la job. subscriu!
sefi care habar nu au cum sa cuantifice productivitatatea si atunci mai bine sa te vada ei ca esti acolo. subscriu!
galagie si intreruperi in marea hală, de zici ca e pentru crescut gaini. subscriu!
si mai adaug!
monitor nereglabil pe inaltime. una din cele mai cretine "economii" pe care le fac corporatistii
scaun nereglabil/birou nereglabil, dar in care sa se incadreze si o duduie de 40kg/1,50m si unul de 1,90 la 110kg.
Acel specimen care discuta sa externalizeze in India ca a mai vazut el "schema asta" e un idiot. Recomand si celelalte raspunsuri ale sale in cadrul aceluiasi thread.
Pe langa asta, se pare ca omenirea are memorie scurta: externalizam totul acolo unde e mai ieftin si ne bucuram de profituri, apoi ne plangem cand outsourcer-ul ridica pretul pentru ca detine monopol. Cum s-a intamplat cu mutarea liniilor de productie in China, tot asa se va intampla cu mutarea serviciilor in India.
Apoi ne jeluim. Memorie de pestisor auriu si strategie 0.