36 Comments

Un singur comentariu. Total decaord cu privatizarea, dar trebuie lasat ceva la stat, cu un cost minor de 2-3% din venituri. Primul ajutor si medicina de urgenta nu poti sa o privatizezi. Trebuie sa-i lasi sa te ia cu penseta de pe asflat daca te-ai infipt cu 300km/h intr-un cap de pod, pentru ca daca nu ai asigurare te mananca ciorile.

Expand full comment

Cu 2-3% oricum o sa te lase la ciori, ca nu are cine sa te mai adune. Si tot ciorile fac si coada la urgenta.

Zic ca la alegere stat vs privat ar fi corect....

Expand full comment

n-ai inteles nimic, nu se poate 100% privat, pentru ca nu poti sa lasi oamenii oamenii saraci care nu au bani sau educatie sa moara in strada, restul privat nene, tot

Expand full comment

corect

Expand full comment

Corect, nu vrei să ajungi ca în US să te rogi de ăia să nu cheme salvarea că nu-ți permiți.

Expand full comment

100% de acord - cu exceptia serviciilor de urgenta.

Expand full comment

Eu nu sunt de acord... O sa fie urgenta la privat mult Mai ok, ca la stat stim cine face coada...

Expand full comment

plus ciupalezii care tot vin.

Expand full comment

urgenta de la privat ar fi un fel de Trauma Team - daca stii jocul CyberPunk 2077.

Expand full comment

normal

Expand full comment

Tocmai pentru ca plătim sănătate la stat ar trebui pus mai multa presiune pe stat sa ofere serviciile alea. Și nu pe medicii de familie sau doctorii din spitale. Ca e ca și cum mergi la magazin și te plângi la casa ca sunt preturile prea mari. Faptul ca "ne descurcam" prin alte mijloace, încurajează statul sa îl doară în ciolac de noi. Pe același principiu ar trebui sa privatizat tot, inclusiv CFR, educație etc. Problema e ca și privatizat, de exemplu CFR ul va funcționa pe aceiasi infrastructura. Romanul se descurca, n ai condiții în tren, iei un TDI ceva și ai rezolvat problema, se strâng fonduri private, se face un spital de la 0, dar astea nu sunt soluții, pt ca bolos vede asta și îl doare la banana. Știu ca e o utopie ce zic, pt ca lumea în general e prea proasta sa realizeze ce i se întâmplă, dar asta ar fi soluția, nu găsit metode alternative. Oricum cam peste tot se duce dracu tot deci trendul e la vale oricum ar fi

Expand full comment

si cum faci asta? Ca de 30 de ani e clar ca nu merge sistemul.

Expand full comment

pai daca vrei sa ai servicii de calitate, privatizezi tot, adica si cfr calatori,marfa, tarom, etc.

Expand full comment

"Plus ca daca vor plati mai multi la privat, vor scadea preturile, ca vin mai multi bani de la asigurati"

ca la RCA, nu? :-)

in general sunt de acord cu privații, până la un punct. Așa funcționează în US de exemplu și e îngrozitor. Tratamentele pentru cancer de ex sunt ireal de scumpe și nu ai nicio șansă să le faci la privat.

Plus că privații au devenit mai nesimțiți decât la stat, o consultație a ajuns sa coste 300 lei și ți se alocă doar 15min.

Soluția decenta e sa se îndrepte sistemul de stat pentru a funcționa ca in țările cu apa calda.

Expand full comment

nu are de ce sa se indrepte sistemul de stat, pentru ca personalului i se rupe si statul iti ia banii de la sanatate.

Expand full comment

"Tratamentele pentru cancer de ex sunt ireal de scumpe și nu ai nicio șansă să le faci la privat." - si la stat sunt la fel de ireal de scumpe, dar aici firmele de medicamente isi primesc banii ceruti, este cu dedicatie.

"Soluția decenta e sa se îndrepte sistemul de stat pentru a funcționa ca in țările cu apa calda." - tarile cu apa calda sunt acelea care au nenorocit constant alte populatii? "Medicina" occidentala deserveste cu mare insucces cat? 15% din populatia globului? Medicina cealalta de ce nu este privita ca o solutie?

Expand full comment

Desi nu mai folosesc de 21 de ani serviciile medicale de la stat, as prefera sa existe in continuare din 2 motive: pentru pensionari (care au contribuit zeci de ani si acum nu au solutii miraculoase sa plateasca totul la privat) si pentru ca fara ceasta ancora (mizerabila, recunosc), daca totul ar fi privat, toate costurile pentru servicii medicale ar fi duse in sus la limita maxima a suportabilitatii de catre consumatorii din RO (si cand e vorba de viata sau moarte, limita asta merge departe in bugetul oricarui om). Daca vreti un preview uitati-va la US si eventual la Sicko de Michael Moore.

Firmele private au singura menire de a maximiza profitul pentru actionarii lor iar in Romania sistemul medical e corupt ingrozitor pentru aproduce maxim de bani furnizorilor de medicamete sau a altor actori din piata. Nimanui nu ii pasa de viata ta sau de juramantul ala de acum 2000 de ani. Majoritatea medicilor sunt agenti comerciali sau macelari pe bani in buzunarul lor.

Expand full comment

nu am zis sa nu mai existe, am zis sa fie optiunea unei alegeri.

Expand full comment

Intai de toate: de ce trebuie sa platim asigurare? Daca cineva abuzeaza i se va mari prima, cum este la RCA? Si invers, daca nu ai folosit deloc serviciile un an iti scade prima pt anul urmator?

Oriunde apare implicat statul este rost de furt, cumetrii, manipulare, coruptie, proasta organizare, dezinteres, deturnari de fonduri. Dar la privat oare cum o fi? Orice sinistru isi poate deschide o clinica "medicala", garantia autorizatiei de functionare fiind tocmai diplomele celor angajati pe post de doftori, deci merg si d-aia cu note mici. E curat, e frumos, 300 lei costa "Buna ziua" ... dar nu rezolvi nimic din prima. Si ce paradox, coane: tehnologia avanseaza, avem AI, computere si lasere, mai mult si mai bine ca oricand si cu toate astea oamenii sunt din ce in ce mai bolnavi si cozile de asteptare din ce in ce mai lungi.

Cand mergi la un arhitect sa iti faca o casa, un sopron sau un cotet vrei sa vezi detalii, portofoliu, de ce este bun. Cand te duci la Halat-Alb te increzi orbeste in orice hahalera pentru ca nu ti se spune ce reusite monumentale are sau de ce se mai afla in continuare acolo cand vocatia il cheama la spatii verzi. Una din marile minciuni ale industriei a fost marirea sperantei de viata si exact ca la somaj, nu este ceea ce crede lumea ... speranta de viata nu inseamna ca oamenii traiesc mai mult ci ca mortalitatea infantila scade, nr celor care apuca vii 1 an creste, oarecum normal avand in vedere ca pe la 1850 un doctor austriac si-a dat seama ca medicii ar trebui sa se spele pe maini inainte de nasteri mai ales daca inainte faceau autopsii printre bacterii.

Actualmente serviciile "medicale" de stat nu acopera multe segmente importante, care sunt foarte folosite in mediul privat, pot enumera rapid stomatologie si psihologie. Ministerul care gestioneaza circul parca are nume desprins din operele lui Orwell: ministerul sanatatii ... care se ocupa de boli si nu de un trai sanatos al oamenilor.

Sistemul are nevoie de oameni bolnavi, slabi, saraci si ignoranti ce pot fi lesne manipulati prin frica si constrangere cu una sau mai multe tentacule: "invatamant", "militie", "sanatate!", "biserica", "administratie"

Expand full comment

Total de acord cu propunerea ta. Totusi, legat de Regina Maria, nu sunt 100% de acord cu ce spui. Intr-adevar, daca te duci la intamplare la medici de acolo fara sa le verifici nota si numarul de recenzii, poate fi riscant (am avut destule experiente neplacute). Dar in ultimul an am invatat, si eu si sotia, sa mergem doar la medici Regina Maria cu nota peste 9.80 din minim 200 recenzii. Si chiar si-au facut treaba excelent.

Expand full comment

Avea super reviews tolomaca aia, pentru ca 80% din oameni sunt idioti functional

Expand full comment

daaa, fix aia care dau nota mare pt ca le-a vorbit frumos la receptie sau TV-ul din sala de asteptare era pe Taraf TV

Expand full comment

Cine are boli cronice intotdeauna va primi mai mult decar va da. Eu beneficiez de mii de euro pe an, doar ca sa pot merge si vedea in continuare, bani pe care nu mi i-as permite niciodata, e un fel de povara care ma face etern recunoscatoare sistemului de stat.

Lucrurile astea nu se vad decat de catre bolnavii cronici, a carir viata depinde efectiv de medicamente. Faptul ca, din fericire, sunt mai multi oameni sanatosi, face beneficiile sistemului public invizibile.

Expand full comment

Ma mir ca nu ai avut take-ul asta mai repede si ca nu promovezi mai des asta :))

Evident ca si eu am rezervele mele legat de implementarea unui sistem de genul asta de catre ROMANI. Dar mai rau decat acum nu poate sa fie.

Expand full comment

Medicina este o afacere. Cei care nu se pricep, vor da "faliment" ☠️⚰️⚱️

Expand full comment

Dsi sunt de acord, in principiu, ma astept sa ajunga toate un fel de Regina Maria, adica o mizerie.

Expand full comment

Eu vad aici un blocaj.

Ceea ce avem acum nu merge - clar.

O solutie absoluta nu exista.

Iar pentru o solutie echilibrata nu avem oamenii politici care sa o aplice.

.

Dar da, banii care se duc luna de luna la sanatate (sa-i zicem asa) sunt o hemoragie grava. Nu pentru ca trebuie sa dam banii astia, ci pentru ca trebuie sa-i dam neconditionat, indiferent daca si cum raspunde statul la acest efort.

.

E clar ca un stat functioneaza pe baza unui contract nescris (na, ca am ajuns la vorba lui Geoana), potrivit caruia eu, cetateanul X, trebuie sa dau niste bani pentru servicii de care nu voi beneficia. NIȘTE, dar nu TOȚI. Pentru ca, in cazul sanatatii, eu nu vad niciun return pentru banii pe care-i dau. Ba din contra, vad cum statul nu poate avea grija nici macar de copii. Deci nici macar nu platesc X ca sa primesc 0 (zero); platesc X ca apoi sa mai dau si Y, de unde stiu, ca statul don't care.

.

Contractul romanesc stat-cetatean este alterat. Daca eu sunt obligat sa dau, statul este obligat sa presteze - catre societate (deci, indirect, catre mine). Ori, in Romania, nu e clar care este obligatia statului. If any.

.

Disclaimer: Asta nu inseamna ca sunt fan Geoana. Dar omul are vorbele la el, si asta am recunoscut-o mereu.

Expand full comment

pai si ce solutie ai, ca problema o stim.

Expand full comment

Cred că-i un subiect sensibil. Daca s-ar privatiza, multe spitale/policlinici din provincie s-ar închide. Poate o soluție ar fi sa se poată deduce anumite servicii sau sa se ramburseze contribuțiile daca nu calci pe la spital ani de zile. Daca ai asigurări de sănătate/abonamente si nu te tratezi in spital, sa ți se ramburseze parțial contribuția pe anul precedent. Totodata, daca ai ghinion si faci vreun cancer sau vreo boala pe care n-o poți trata la privat fără sa vinzi casa, ce faci? Sau daca in caz de accident nu vine sa te ia elicopterul SMURD ca n-ai contribuit?

Expand full comment

si daca ramane ca acum mori sigur.

Expand full comment

Soluția privatizării complete ar fi un dezastru pentru serviciile de sănătate.

Argument?

Urmăriți roadele privatizării cvasi-complete a serviciilor stomatologice! Marea masă a populației nu își mai permite tratamentul nici măcar a unei carii simple...

Expand full comment

eu nu am auzit pe nimeni sa spuna ca nu isi poate trata o carie, sa fim seriosi. Statul nu merge acum, care e solutia? Ca murim cu zilele cu spagarii aia

Expand full comment

Vă învârtiți în clasa clasei de mijloc (7% din populație).

Ceilalți circa 93% (spun circa pentru că avem și o clasă a milionarilor de 0,04%) sunt cei la care mă refer eu.

Când mă gândesc la politici economice am în vedere pe cei foarte mulți, pe cei 93%.

Expand full comment

Nu cred ca este o idee buna, in US e jale cu sistemul de sanatate pentru ca s-au bagat multe firme de asigurari ca intermediari si nu fac altceva decat sa creasca artificial preturile pana la cer, cu cat sunt mai multi intermediari pe lantul dintre medici si pacienti, cu atat costurile cresc mai mult.

In plus, chiar crezi ca baietii destepti de la noi nu or sa vada oportunitatea de a face o multime de bani fara sa faca mai nimic?

Exemplele recente cu RCA-urile si sistemul de SGR ar trebui sa fie graitoare in acest sens. Vom ajunge sa nu ne mai putem permite tratamente iar acestea se vor face in aceleasi conditii mizere, atata vreme cat o sa ai monopol / oligopol in mainile a doar cateva firme care se vor intelege intre ele ca intr-un veritabil cartel.

Consider ca de ceea ce avem noi nevoie in momentul de fata este un sistem de deduceri in care daca ai asigurare privata, in functie de tipul asigurarii si de ce ai acoperit in ea, sa-ti poti deduce un procent din CASS-ul de stat, posibil pana la 50% sau poate chiar mai mult in cazul asigurarilor premium care acopera toate tipurile de investigatii.

Expand full comment

pai sistemul nu merge degeaba deduci. Cum il faci sa mearga?

Expand full comment

Cred ca 2 lucruri ar trebui facute aici, ca sa poti aplica si deducerile:

In momentul de fata, doar un procent din ceea ce platim ca CASS se duce la sanatate, majoritatea banilor se duc la bugetul de stat de unde pentru sanatate se aloca cu taraita. Le-as aloca un procent mai mare, sau poate chiar toti banii din CASS, insa cu conditiile de mai jos:

1. Daca esti medic sau asistent si te-am prins luand spaga, faci puscarie si iti pierzi si dreptul de a mai profesa vreodata in viata ta medicina in Romania

2. Daca esti manager de spital si te-am prins ca ai facut magarii cu fondurile si nu ai dotat spitalul cum trebuie sau ai cumparat aparatura la un pret de cateva ori mai mare decat cel de piata, aplicam iar consecintele de la punctul 1.

Acum intrebarea de baraj este, ar avea vreun partid vointa politica sa-si asume o astfel de reforma a sistemului?

Expand full comment