Ok, e inflatie, e mai mare decat ce mint astia de la Guvern, fara dubii ( 13.8% pe 2022, cand mancarea si multe altele s-au dublat la pret, serios?) Deja astea stim cu totii, intrebarea este ce facem, ca veniturile nu tin mereu si la toti pasul cu inflatia.
Ca sa fie totul perfect, taxele locale cresc cu 13.8% din 2024, dupa ce au crescut deja 5.1% anul trecut, ca alea se majoreaza obligatoriu cu inflatia. Hotie pe fata, conform legii! Iar tinand cursul valutar artifical sus, BNR-ul saraceste fara discriminare si pe cei ce castiga in euro sau dolari, unde inflatia e mai mica. E drept ca avantajeaza pe multi altii, deci e o logica acolo.
Diminuarea chletuielilor este raspunsul super evident la dilema de mai sus. Da, stiu, a descoperit Sebastian roata, nimeni nu a mai sugerat asta cu “mai usor cu banii, ete ba la el!. Si ce sa facem cu banii ba geniule, ca e inflatie, isi pierd valoarea, trebuiesc sparti urgeeeeent!”
Nu chiar, as zice.
Tocmai pentru ca este inflatie, toate preturile sunt pe tavan, unele justificat, altele pentru ca s-a putut. Oh si la noi in Romania s-a tot putut, cartelurile din supermarketuri au profitat cu varf si indesat de situatie! La fel si baietii cu benzina ca si multi altii. Consiliul concurentei doarme si o sa dea candva niste amenzi hilare, sunt sigur.
Si sa fim seriosi, cand am revenit dupa 5 luni din Italia in Octombrie 2022, am ramas uimit sa vad produse mai scumpe ca acolo, mai ales alimente. Si tot aud asta de la cei ce vin din afara, de la o vreme. Nu zic sa dicteze statul preturile, asta e o ineptie, dar sa vedem de ce au sarit atat de exagerat, macar.
Revenind la dimminuarea cheltuielilor, are sens chiar daca este inflatie si tocmai pentru ca la orizont se vad norii recesiunii. Repet, nu e batut in cuie ca o sa vina, dar sansele sunt in crestere, iar niste indici economici cheie din State incep sa o ia in jos, usor usor.
Si desigur, criza bancara, care nu s-a terminat inca, desi First Republic Bank a fost salvata de JP Morgan in weekend, cand tu erai la gratar. Pe urmatoarea poate nu o va mai salva nimeni si niste oameni vor ramane saraci, niste firme in faliment, etc. Apropo, nu tine banii la banci mici gen Revolut, Idea Bank, d-astea. Da, sunt garantati de stat dar pana o sa ii vezi inapoi o sa te doara capul.
Revenind, ideea este foarte simpla: in cazul unei recesiuni inflatia va scadea si ea destul de repede, preturile or sa o ia in jos si vor aparea si oportunitatile de investit. Deci are sens sa economisesti. Pentru ca bursele or sa fie inevitabil jos pentru o scurta vreme. Iar nivelul de trai a crescut destul de mult in ultimii ani si multi avem chestii de care ne putem lipsi, sa fim seriosi. (Bine, nu vorbesc aici de familiile cu 2 salarii minime, care au fost lovite oribil de scumpire, sau de pensionari). Stiu, nu toti ne nastem investitori, ca Iancu Guda, dar putem studia nitel pietele din timp. E plin de tutoriale peste tot, dar evitati “expertii” in investitii.
Poti renunta la mizeria de Glovo (umbla vorba prin targ ca aveau 36% comision PLUS taxa de transport”) Cauta chestii in zona unde esti, cu livrare proprie. Sau mergi si ia-ti, nu o sa mori. Bine, tot gatitul e solutia, dar unii nu suntem facuti pentru asta, stiu. Noroc cu sotia, la mine! Dar e uimitor cat poti economisi cu mancarea si in acelasi timp sa mananci si mai sanatos.
Eu de exemplu, pentru aprovizionare am inceput sa merg mai des la piata, calitate mai buna si preturile mai mici. Da, 5 statii de tramvai, dar hey, cine are trotineta noua? (da, puteam trai si fara, dar in in februarie nu intrasem pe modul economy!) Nu zic ca tot ce e la Obor e cultivat de tarani in curtea lor, dar au mai mult gust ca la supermarket. Iar mezelurile si produsele de carne-s mai ok si nu le iei in plastic, ceea ce le nenoroceste gustul considerabil.
Recomand calduros Hala noua din Obor, daca stati prin zona. La etaj e plin de macelarii, magazine cu branza si peste unde gasesti cam tot ce vrei. Nu ratati Sibianul (Branzeturi si afumaturi), Delicatese si desigur, Sergiana. Aia din Sibiu sunt chiar de acolo, iau branza, oua si mezeluri de 10 ani de la ei.
O alta metoda excelenta sa nu spargi bani aiurea e sa nu mai mergi in Mall-uri sau sa browsezi ca apucatul dupa produse pe internet. Si daca o faci, macar intreaba-te, daca CHIAR ai nevoie de ele. La mine a mers brici metoda, inlocuind clasicul “e hai ca nu o sa saracesc de la asta". Care mi-a umplut dulapul cu chestii de care si uit ca le am si pe care le donez dupa niste ani, oricum. Cum mergeam la mall, cum indoiam cardul, cu sau fara motiv. Incercati, e uluitor!
La fel deciziile majore de cheltuieli: renovari, alta masina, mobila noua, etc. Merg alea vechi 1-2 ani? Bravo, ramai cu ele! Eu de exemplu am suspendat redecorarea apartamentului dupa ce am dat in martie o gramada pe dormitorul in care am schimbat tot. Si nu va ganditi ca l-am tapetat cu platina si fildes, era ceva de bun simt, dorm mai misto acum e drept, dar nu muream daca schimbam doar patul. Bine si “doar patul” e o gramada de bani cu un schelet ajuns pe la 3-5000 de lei si o saltea buna la 4-5000. E drept ca poti lua de la Ikea, dar doar daca vrei sa il arunci peste 5 ani.
Daca vine criza, cei din constructii cotcodacesc primii de foame si nu or sa mai vina cu pretentii nesimtite doar sa dea doua bidinele si sa indrepte niste pereti. Cum mi-au facut acum un an cand au cerut mii de euro aiurea, pana i-am poftit afara.Si poate mai scade pretul si la materiale, ca a ajuns palul bun cat era lemnul acum niste ani!
Apropo de economii, e posibil sa intrerup plecarile anuale pe care le fac de 6 ani vara asta, la ce preturi sunt pe Booking si Airbnb la noi. Si cele din Italia de anul trecut erau mult exagerate, dar acum nu prea mai gasesti nimic decent pe o luna la noi, sub 1000 de euro, ceea ce este prea mult. Si nu caut mare lucru, doua camere separate ca amandoi avem sedinte, internet bun, masina de spalat si un loc de lucrat din curte. Asa ca daca nu apare nimic, mai asteptam pana isi revin.
Sa ne lamurim, recesiunea nu vine 100%, iar daca o sa inceapa, preturile nu vor reveni la 2020. Ba chiar salariile or sa scada, pentru ca in orice recesiune este o perioada in care nu sunt joburi, iar daca ti-l pierzi o sa fie greu de schimbat. Da, chiar daca esti in IT. Deja se simte un vant de toamna destul de consistent si pe la noi in ograda tehnologica. Daca da nitel gerul, o sa fie nasol rau. De aceea e ok sa pastrezi banii CHIAR si in recesiune. Daca cererea se diminueaza in Vest, toate firmele de IT din Romania se vor duce in cap instant, ca asta inseamna sa NU ai produsul propriu si sa inchiriezi programtori cu ora!
Poti investi in titluri de stat, daca nu vrei sa ii tii la saltea sau la banca, sunt optiuni pe piata si stiu oameni care o fac. Or sa tot fie emisiuni. Daca ii ai deja in valuta, e bine sa ii tii asa, poti cumpara actiuni de la diversi prokeri gen IBKR sau Tradeville cand lesina piata. Toate bancile au depozite la termen la valuta, dar e drept ca-s anemice.
Apropo de Tradeville, fa-ti un cont neaparat, au niste newsletters geniale in care analizeaza atat piata de la noi, cat si cea de afara pe intelesul tuturor, foarte misto. Si icepi sa intelegi usor usor ce si cum.
Reducerile de cheltuieli de mai sus nu or sa te ajute sa economisesti ceva considerabil, ci doar sa tii pasul cu inflatia. Chiar si o economie de 10% o sa diminueze efectele ei si te va ajuta pe viitor. Nu e problema daca iti permiti sau nu, e lucrul logic de facut in situatii ca astea, in care trebuie sa ramai cu cash.
Daca ti-a placut artiolul, un share inseamna mult pentru un blog asa de mic, multumesc!
Da, stiu ca e nasol, tu muncesti si meriti lucruri, de ce sa traiesti ca un sarac si sa gandesti de doua ori cand dai cu cardul? Ca mai ai bani, job, iti permiti si nu e nicio recesiune deocamdata, ce atata stress?!
Pentru ca trebuie sa ai o oarecare abordare pentru orice situatie economica, eu am ratat tone de oportunitati ca eram bata la economie si nu intelegeam nimic din ce se intampla in jur.
Si pentru ca efectul cresterii dobanzilor se simte dupa 12-18 luni si a pornit in State fix in urma cu un an, in Aprilie 2022. Abia de acum vor incepe sa dea din coada, creditele se vor lua mai greu, banci vor mai pica, refinantarile vor disparea iar somajul va creste. Iar daca totusi nu o sa fie o recesiune, ramai cu niste bani pe care nu are sens sa ii spargi cand inflatia e sus, nu?
Sunt foarte multi care nu inteleg cum functioneaza o recesiune. Am tot auzit: "Daca vine si ma da afara ma duc in alta parte"... Si li se pare imposibil sa nu se gaseasca nimic de munca in alta parte (aici vorbesc de cei pana in 30 de ani care erau prea mici in 2008). La noi piata de IT oricum e deja inghetata. Stiu destule firme de outsourcing care au inghetat angajarile (aici mai angajeaza doar daca au neaparat nevoie de vreun rol mai nisat) si au inghetat inclusiv maririle salariale si bonusurile... Altele au mai scapat de juniorii aia cu o "Academie de IT" la activ. Iar spartul de bani, pare sa fie sport national la noi....Astazi spargem tot, maine vedem ce-o da "Domnu"...
Nu conteaza cat castigi, ci cat stii sa economisesti din venituri.
Si mersul la cort e o solutie, decat cazare la 5 stele (e si la cort posibil un minim de conditii igienico sanitare, nu sariti)