Sa ne lamurim de la inceput, nu poti avea pretentii de la cineva ca Ciolacu. Si aici nu ma refer la faptul ca i se citeste pe fata aia de traficant de valuta, ci ca omul nu a muncit pe bune niciodata. A fost vaslasul lui Dragnea, servitorul lui Omar Hayssam, un parvenit clasic care a ajuns din fundul tarii la Bucuresti in timp record. Se vede din CV.
Dar ce m-a socat cu adevarat la el a fost gandirea de doi lei, specifica smenarilor din politica total deconectati de la orice, cu privire la munca din IT. Omul are impresia ca astia din domeniu avem nevoie de fonduri europene pentru a munci, ca el asta a auzit toata viata: tepele pe fondurile de la UE. Ca deh, stim noi cum s-a digitalizat statul pe sutele de milioane ingropate prin firmele lui Ghita, da?
Aflat la nu stiu ce emisiune a lui Cristoiu (stiu, si eu am fost uluit ca pelticul ala balos inca are o emisiune) Domnul Prim Ministru s-a trezit spunand IT-istilor ca „aveți miliarde de euro care vin de la UE pentru toate zonele de digitalizare din România, exact cu ce vă ocupați dvs. Vreți să riscăm să pierdem aceste miliarde și să n-aveți ce munci, sau să ne așezăm la masă și să înțelegem că România nu își mai permite ce își permitea acum câteva luni?”.
Deci omul ne va rupe cu taxele si va scoate scutirea de impozit la IT, pentru ca sare deficitul si nu se iau fondurile alea misto de la UE pe aberatia de PNNR. De care tot el el a zis ca e facut prost si plin de tampenii, da? Ca asa stie, ca toti IT-istii pe din alea lucreaza, el habar nu are ce fac contractorii si multe micro-uri in care va da de zor cu taxele crescute.
Si sincer, nu cred ca minte sau se preface, chiar sunt sigur ca e atat de bolovan incat are impresia ca IT-ul sta pe asta. Bine, stiu ca aia din ANIS baga la greu proiecte pe fondurile vietii, dar nici macar marile firme romanesti din IT nu traiesc din asa ceva ci din contracte externe.
Si o sa fie o uluire totala cand o sa afle ca multe din micro-urile si PFA-urile alea se vor cara in alte tari unde si primesti ceva de taxe, sau unde taxarea e mai mica. Ca nu, ele nu depind nici de fonduri, nici de Romania, nici de nimic. Si nici nu o sa am o pensie decenta sau niste servicii medicale ok, daca dau administratiei 30% din ce fac.
Pentru ca uluitor, reforma asta mare loveste fix in astia care fac destui bani cat sa o duca decent si care majoritatea sunt firme locale, care angajeaza oameni pe bune si isi platesc taxele. Nu se atinge de firmele mari, sau de companiile de stat cu datorii de miliarde la ANAF.
Ca asa le-au dat expertii de la Banca Mondiala lista, de la ei au primit temele pentru acasa. Si baietii aia au fost mereu mai mult decat fericiti sa nenoroceasca afacerile locale peste tot, ca sa aibe grupurile mari ce angaja, mai ales ca sunt probleme cu forta de munca. Stiu, conspiratii, sunt paranoic :))
Si de fapt intreaga poveste cu “am facut bugetul aiurea, am dat niste masuri la misto in care ne prefacem ca economisim bani de la guvern, voi fraierilor platiti restul” este absolut oribila si revoltatoare. Mai ales ca inflatia nu mi se pare ca scade in mod real, desi a dat Ciolacu odonanta sa se reduca preturile la niste alimente. Se reduc la alea, cresc la restul bolovanule, doooh, a facut asta si Ungaria si a iesit mai prost ca tine!
In rest numai de bine, cu atatia euro care vor intra in tara tine si Isarescu cursul ala valutar aberant de jos si ne rupe la buzunare si pe astia care castigam in valuta. Iar Insitutul National de Statistica ne asigura ca a coborat inflatia sub 10%, ca doar nu e prima aberatie pe care o spun, au antrenament baietii.
Si prostii de noi vom achita nota de plata, da?
Cand eram in UniCredit, a venit CEO-ul si a spus:
Ordin pe unitate la IT-isti: de maine, toata lumea la birou, 2 zile pe saptamana!
Argument: colegii din banca merg la birou zilnic si trebuie sa fim solidari cu ei.
Una dintre intrebarile care i s-a pus deschis intr-un town hall:
Credeti ca productivitatea si calitatea vietii (in general) oamenilor din front-office depind de prezenta in birou a oamenilor din IT? Ati facut o analiza interna in acest sens?
Raspunsul a fost: cri... cri... cri.. (bine, omul a vorbit vreo 10 minute, dar singura idee coerenta a fost celebrul dicton "ordinul se executa, nu se discuta").
Toata povestea asta cu Ciolacu imi trezeste un deja-vu puternic cu ce ziceam mai sus. Masurile astea NU au in spate nimic: realitati din teren, analize, corelatii... Spre exemplu, intereseaza pe cineva ca atractivitatea domeniului IT a contribuit semnificativ la aparitia Palas Iasi si este driver-ul din spatele Palas Campus Iasi? Proiecte care au devenit de-a dreptul emblemele unui oras - punand in miscare atatea si atatea rotite care, printre altele, produc si bani la buget.
Îngustimea "viziunii" "administratiei" Ciolacu frizeaza ridicolul... Sa luam de la unii, ca altii n-au...
Dar ce-ar fi sa nu luam de la nimeni, pana cand nu ne convingem - pe bune - c-am facut totul sa optimizam ceea ce deja avem. Pe romaneste: sa astupam gaurile si sa renuntam la toate fiarele vechi, ruginite, inutile, dar ascutite care ne gauresc buzunarele.
Era o vorbă: caCi_olacu, caCi_ucă, caCîțu, caCâ_ciu. :) Și alții mulți asemenea cu ei - politicieni de meserie, cu buzunare adânci și durere în puncte...puncte, față de cetățean.
Și mulți dintre ei, fie foarte reduși intelectual, fie atât de slugarnici încât intelectul trece în secundar, dacă e.