Biohacking: când nu vrei să mori cu protocolul medical în mână
Sau cum sa nu ajungi un nou caz de malpraxis
Deși nu am probleme de sănătate care să mă deranjeze în viața de zi cu zi, de ani de zile mă preocupă, preventiv, acest aspect al existenței mele. Pentru că știu că toți îmbătrânim, că genetica pândește după colț și că accidentele se întâmplă.
Și în momentul ăla nu vrei nici să ajungi într-un spital de stat – de-aia am asigurare privată de câteva mii de euro pe an pentru mine și soție – și nici să fii foarte grav bolnav, dacă se poate, desigur.
Dacă prima parte se rezolvă cu bani cu prevenția, se rezolvă mai greu, mai ales în România și în UE, în mod amuzant. Pentru că protocoalele medicale de tratament au transformat doctorii în distribuitori de pastile pe bandă rulantă și nimeni, dacă nu ești vreun bogătaș, nu te tratează pe tine, individual. Sau te poți duce la sârbi, care au turism medical vestit și nu au protocoalele cretine ale UE.
De exemplu, medicul meu de cardio, pe la care trec o dată pe an, preventiv – ceea ce vă recomand și vouă după frumoasa vârstă de 40 de ani – a ignorat suveran toate datele strânse în câțiva ani de zile de Apple Watch în Apple Health. Deși i le-am dat frumos, pe un iPad de 13 inchi, era tot acolo, la îndemână.
Omul e o somitate în domeniu, profesor doctor, coordonator de doctorate, mare șef pe nu știu ce asociație europeană de cardio, ce să mai, e zeu. Dar i s-a rupt și de detalii, și de Heart Rate Variability, HRV, care este un indicator al echilibrului dintre stres și recuperare în corp, reflectând cât de adaptabil e sistemul meu nervos. A spus că nu-l interesează si ca “pe noi nu ne preocupa asta”.
Dar când a văzut că am colesterolul mare – că așa l-am avut eu mereu, de altfel – a zis imediat că trebuie să iau statine, niște mizerii care scad colesterolul dar îți nenorocesc ficatul și rezistența la insulină și ai un risc enorm să faci diabet. Asta vă spun pentru că inițial am luat, dar analizele mele de alaninaminotransferază erau pe tavan după 2 luni și glicemia crescuse aiurea.
Un fel de “îți protejăm sistemul circulator și inima”, dar te lasă altele. Dar băi, nu mori de inimă, da? Pe om îl interesa doar pătrățica lui, nu toate datele despre mine, să vadă ce și cum, de unde și de ce. Te duceai la el, se uita pe analizele de colesterol, lua tensiunea – care la mine e de pilot – îți făcea o ecografie la inimă, îți scria o hârtie, lua 500 de lei și la revedere.
De vineri, reincepem Retrospectiva Saptamanii, la cererea publicului, intr-un format mai succint, dar pe acelasi ton!
A văzut colesterol mare, s-a uitat în protocolul de tratament, acolo zicea “la colesterol de peste x se dau statine de gramajul y”, aia a făcut. Acum, nu mă luați că am senzația că știu mai multă medicină decât un doctor, că nu asta e ideea. Ideea e că li se rupe și nu își bat capul, nu că nu știu. Nu te tratează individual, ci statistic. Și asta e nasol pentru tine, esti un numar intr-un tabel nu un individ unic cu probleme unice. Nu e timp pentru asa ceva in medicina bazata pe protocoale.
Așa că și-a luat Sebastian GPT-ul ăla meseriaș de 20 de euro pe lună și a început să sape. Mai nou are și o funcție de studii și deep search. Mi-am exportat datele din Apple Health, monitorizate cu ceasul Apple, și i le-am pasat să facă corelații între ele – între deep sleep, HRV și nivelul de oxigen și mișcare, de exemplu. Ți le înșiră foarte mișto, îți face și grafice și îți explică, ca la proști, ce se corelează cu ce, când ai zile bune sau proaste.
I-am dat și rezultatele de la analizele făcute în ultimii ani – la Synevo ai grafice online și le exporți PDF, dacă vrei.
Apoi am săpat cu colesterolul și riscul de boli cardio și am văzut cum se formează plăcile de aterom pe vasele de sânge și că de vină e și inflamația sistemului, nu doar colesterolul LDL (ăla nasol). Și chiar și la ăla, nu e de vină tot, ci modul în care se agreghează și cât de compacte sunt niște celule.
Și mi-a dat frumos lista de analize de inflamație și de cum e colesterolul ăla – o să mă duc la Synevo (nu faceți analize în altă parte în România) să fac analize despre astea două. Apoi, după aia, o să înțeleg de unde e problema și cum se remediază. Și, desigur, am verificat să nu fie genetic, dar, spre norocul meu, nu a fost, așa că so far, so good. Mda, analiza aia genetică a fost o avere, dar a meritat.
După aceea vedem – dacă e de la inflamații și LDL-ul are structură nasoală, bag suplimente gen K2, nattokinază, serrapeptază, ulei de pește de la GNC, din ăla cu triplă putere, și eventual o doză redusă de statine, pe care o să o verific cu analize de ficat și altele, regulat. Ah, ezetimib e sigur de luat dacă sunteți în situația cu colesterolul – nu afectează nimic și îl reduce cu un 20%. Pe ăla îl iau.
Deja țin dieta keto de vreo 2 ani și aia ajută cu menținerea unei greutăți decente și reducerea inflamației în organism. Adică mănânc proteine și cât mai puțini carbohidrați. Și da, doar 10% din totalul colesterolului e dat de ceea ce mănânci, așa că nu folosește nimănui să mă fac vegan.
Apropo de suplimente: Nicotinamide Mononucleotide – NMN – am început să iau oricum de câteva zile, ajută la repararea ADN-ului, e și anti-aging și e super bun la o grămadă de alte chestii. Asta e o substanță pe care, după 30 de ani, corpul tău nu prea o mai produce.
Păcat că nu m-am apucat de studiile astea mai devreme, poate deveneam dracului nemuritor. 😂😂
Ceea ce încerc să vă spun aici este că, dacă nu sunteți în situația să aveți un doctor care se ocupă de voi ca lumea – cu analize, monitorizare constantă a sănătății, abordare holistică a problemelor – cam asta e calea ca să evitați cât mai mult să depindeți de Sistemul de Nesănătate Românesc. Și să trăiți ceva mai mult și mai bine. Singura cale.
Desigur, când o să mă duc la cardiolog în vizita anuală din mai, o să discut cu el ce și cum fac și cum au ieșit analizele astea, pentru că plătesc jumătatea aia de oră și consider că e dreptul meu să adresez întrebările. Dar medicina adevărată este aia personalizată și nu ai cum să ai parte de așa ceva dacă ești un random pinguin ca mine.
Deci fie te apuci singur(ă) și începi să te cauți de chestii, fie trăiești cu iluzia că ești sănătos și totul e ok, până te prinzi pe la 60 de ani că ai probleme cu inima, că la 40 nu-ți investigai cauzele colesterolului. Sau iei pe bandă ce-ți dă un doctor sau altul și te trezești că-ți crapă altele, care mergeau bine până atunci.
Știu bancul ăla că “românii sănătoși sunt aia care nu merg la doctor”, dar începe să se contureze și ideea că românii sănătoși sunt aia care se apucă de biohacking, că mori în stradă cu doctorii și protocoalele lor miraculoase. Dacă nu ai tu grijă de tine, nu are nimeni – poți merge la 30 de doctori.
O să ajungi ca ăla de gastro să-ți zică să nu mai iei statine că-ți nenorocești ficatul și ăla de inimă să-ți zică să iei, că altfel strici inima. Mi-a părut rău că nu i-am putut pune față în față – ar fi fost interesant. Fiecare e cu bucata lui, tuturor li se rupe de ansamblu. Plus că, fun fact, dacă ai colesterol foarte redus, te pândește un AVC, că venele din creieraș sunt menținute cu ajutorul lui. Asta spusă de un neurolog, nu de GPT și nici de mine.
Iar viitorul sanatatii e foarte digital si individual, ieri citeam in newsletterul de weekend de la Bloomberg despre Apple ca CEO-ul lor a declarat ca vrea sa ramana in istoria companiei ca cel care a ajutat oamenii sa-si mentina santatea. Probabil ca sunt senzori asemanatori si la Android si ceasurile lor etc, eu vorbesc de Apple ca asta folosesc. Am avut Android, never again.
Revenind, desigur, nu m-aș băga să iau medicamente de capul meu – ce am menționat mai sus sunt suplimente și analize. Și le voi monitoriza prin analize regulate. Ideea este că, acum, cu toată tehnologia din ceasuri și comoara de înțelepciune care e așa-zisul AI, e păcat să nu profitați. Și o să le folosesc și o să “împing” politicos cardiologul să discutăm și zona asta, fără să mă dau deștept, desigur. Ca asta e ideea, sa si impingi doctorul ala sa faca mai multe, pe banul si timpul tau. E un mix, pana la urma.
Zic că merită încercat, nu?
NU LUAȚI STATINE DACĂ NU AVEȚI COLESTEROLUL PESTE 400 ȘI DACĂ NU AVEȚI OBEZITATE INDICATĂ PRIN BMI (BODY MASS INDEX)!!!
Pentru un om normal un colesterol ~250-300 mg/dl e absolut normal și dacă vrei să-l cobori, ține post! E cea mai simplă metodă. Dar mare atenție: colesterolul hrănește, printre altele, și neuronii (creierul!) ceea ce înseamnă că dacă-l cobori prea mult, adică ții post mai mult decât trebuie, TE TÂMPEȘTI!
In ideea ca poate ajuta pe cineva; Andrew Huberman e mentionat prin commenturi - e exemplul clasic de cineva cine se uita si in ansamblu. Gary Brecka mai e un exemplu bun sa auzi ce zice. Am mai auzit si de David Sinclair ca se pricepe.